Pénz- és tőkepiac

Rendületlen emelkedésben

Bankpapírok. Hetedik napja emelkedik folyamatosan az OTP Bank árfolyama, a tegnapi záráskor a bankpapír csaknem 5 százalékos pluszban, 4435 forinton forgott, ilyen magas áron utoljára tavaly októberben kereskedtek vele. A vezető hazai hitelintézet egy hét múlva hozza nyilvánosságra a második negyedévre vonatkozó gyorsjelentését, de szakemberek szerint nem az ezzel kapcsolatos várakozások növelik az árfolyamot.

Túl nagy meglepetésre nem lehet számítani, Urbán László, az OTP néhány napja távozott vezérigazgató-helyettese ugyanis egy július elején készült interjúban már jelezte: a bank negyedévente 90–100 milliárd forint közötti céltartalékképzés előtti üzemi eredmény elérésére képes, míg a céltartalék nagysága a negyedév során 40–50 milliárd forint lehet.

„Mindezek alapján 40–50 milliárd forint közötti nettó eredmény várható az OTP-től a második negyedévben” – mondta Dobár Péter, a CIB Bank elemzője. Hasonló eredményt vár Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank szakértője is, aki az első negyedévi 41,8 milliárdoshoz közelítő nettó profitra számít. Vagyis a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató által jósolt 150 milliárd forintos éves nyereség nincs veszélyben. A vezető hazai hitelintézet részvényének töretlen menetelése azonban sokkal inkább köszönhető a nemzetközi befektetői hangulat javulásának. „Úgy tűnik, az amerikai gazdaság elérte a recesszió mélypontját, egyre több makrogazdasági szakértő nyilatkozik úgy, hogy a közeljövőben elkezdődik a recesszióból történő kilábalás” – magyarázza Dobár.

Ezekre a hírekre azok a korábban óvatosabb intézményi befektetők is vásárolni kezdték a papírokat, akik eddig korrekcióra számítottak. A régió megítélése is javul, különösen igaz ez a magyar eszközökre. „Mindent vásárolnak, ami magyar, köztük az OTP-t is” – állítja a CIB szakértője. A térség bankpapírjai egyébként az OTP-hez hasonlóan szárnyaltak az elmúlt napokban. A befektetők számára persze az a legfontosabb kérdés, meddig tarthat ki az elmúlt napok ralija. „Amíg a nemzetközi hangulat pozitív vagy semleges, emelkedhet az OTP árfolyama” – mondja Herczenik.

A Raiffeisen szakértője szerint jöhet még korrekció a piacon, így nem érdemes most agresszívan bevásárolni OTP-részvényekből, de megshortolni is veszélyes lenne a bankpapírt. Tartásra ajánlja a vezető hazai hitelintézet részvényeit Dobár is. A CIB szakértője szerint a 4500 forintos árfolyam már nagyon közel van, de az ötezres is elérhetővé válhat, ha a New York-i börze tovább emelkedik. Az őszi hónapokban azonban Dobár szerint is komoly korrekció jöhet a piacokon, ha a szereplőkben kétségek merülnek fel a 2010-es globális makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Egy általános árfolyamcsökkenés valószínűleg az OTP részvényeire is ismét kedvezőtlenül hatna, a többéves időtávon gondolkodók számára azonban továbbra is vonzó befektetésnek számít a bankpapír.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek