Pénz- és tőkepiac

Tőzsdekörkép: leszálló ágon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 86,50 pontos csökkenéssel, 17.601,71 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,49 százalékkal gyengült.

Folytatódhat a korrekció szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a részvények akár egész nap is veszteségben maradhatnak.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci elemzője elmondta, hogy a nemzetközi hangulat nem romlott ugyan, de az elmúlt néhány nap jelentős emelkedését követően a keddi kisebb korrekciót akár szerdán is hasonló követheti a BÉT-en. Jelentősebb árfolyammozgásra nem számít, de megjegyezte, hogy az OTP korrekciója kedden elmaradt, így nőtt az esélye akár egy jelentősebb gyengülésnek is.

Hozzátette: ugyanakkor az sem kizárt, hogy folytatódik a bankpapír erősödése. A az előző kereskedési napon is az egyetlen volt a régiós banki papírok közül, amelyik erősödni tudott. Jelentősebb makroadat délután várható az Egyesült Államokból: a pénteki munkanélküliségi adat előzetes számai, amelyek megmozgathatják a piacokat - tette hozzá Balásy Zsolt.

Szerdán veszteséggel zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója, és a zárás idején a főbb ázsiai tőzsdéken is csökkenés mutatkozott az elmúlt napok felfutása után, elsősorban profitrealizálás miatt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 122,48 pontos, 1,2 százalékos veszteséggel 10 252,53 ponton zárt. Kedden a mutató még 10 havi csúcson fejezte be a napot. A profitkivét főként az autóipari cégeket érintette, miután a Toyota kedden arról számolt be, hogy immár a harmadik egymást követő negyedben volt veszteséges. Ez lefelé húzta a többi autóipari cég papírjait is, annak ellenére, hogy a két fő rivális - a Honda és a Nissan - a Toyotával ellentétben jó eredményekről számolt be.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 0,2 százalékos, a sanghaji összetett mutató 1,35 százalékos veszteségben volt: főként a banki papírok gyengültek, mert a kínai központi bank jelezte, folytatja az óvatos likviditás-szűkítést. A szöuli Kospi 0,2 százalékos veszteségben volt.

Az ázsiai tendenciát követve Európában is gyenge kezdés várható a kereskedők szerint: a londoni FTSE 100 4 pontos csökkenés és 6 pontos emelkedés között kezdhet, a frankfurti DAX 30 13 pontos, a párizsi CAC 40 4 pontos erősödéssel indulhat. Kedden a legerősebb részvényeket tartalmazó FTSEurofirst 300 mutató 0,2 százalékos csökkenéssel 939,67 pont, visszalépvén a hétfői, kilenc havi csúcsról.

 Amerika kedden még tartotta magát, miután a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,36 százalék (33,63 pont) emelkedéssel 9320,19 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,13 százalékkal (2,70 ponttal) 2011,31 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 3,02 ponttal, 0,30 százalékkal, 1005,65 pontig emelkedett. Elemzők szerint itt is profitkivétre lehet számítani. A befektetők érdeklődésének középpontjában a még néhány vállalati eredmény beszámoló mellett a szolgáltatási szektor júliusi beszerzőmenedzser-mutatója, illetve a júniusi gyáripari megrendelések mutatója áll.

 Szerda reggel az olaj ára enyhén csökkent: az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 74,25 dollár volt, 3 centtel olcsóbb, mint kedden, amikor tavaly október óta a legmagasabb szinten zárt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai olajfajta ára 23 centtel 71,19 dollárra esett.

Szerda reggel az euró 1,4393 dollár volt a londoni bankközi piacon, kedden későn 1,4411 dollár. A dollár 94,92 jen volt, kedden későn 95,26. Az euró 136,66 jen volt, kedden későn 137,28 jen.

árfolyamok dollár tőzsde BUX bét tokiói tőzsde értékpapírok euró kötvények
Kapcsolódó cikkek