Pénz- és tőkepiac

Az alkohol- és cigarettafogyasztásra is rákérdezhet a bank az új brit tervek szerint

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) újraszabályozná a jelzáloghitelekre vonatkozó szabályokat a nagyobb fizetési fegyelem elérése érdekében. Ennek kapcsán felmerült, hogy a pénzintézetek az ügyfél alkoholra és cigarettára fordított költéseire is rákérdezhetnek a hitelnyújtás előtt.

Az FSA kijelentette: a bankoknak sokkal szigorúbban kell eljárniuk a hitelt igénylőkkel és mélyebb betekintést kell nyerniük költéseikbe.

A javaslat értelmében a bank megkérdezi a potenciális ügyféltől, mekkora összeget fordít havonta italra és cigarettára, de külön kategóriában mérik a ruházatra és gyereknevelésre fordított összegeket – írja a Times Online.

Jelenleg az Egyesült Királyságban nem alkalmaznak egységes módszert annak eldöntésére, alkalmas-e az adott személy a visszafizetésére, a gyakorlat cégenként változik.

Az FSA ezen változtatna az új szabályozással, amelyben minden hitelező számára javasolja a fizetőképesség felmérését. Erre azért is szükség van, mert – mint a felügyelet fogalmaz – a fogyasztók egy része alulbecsüli a költéseit és nem képes korábbi tapasztalatait beépíteni költségvetésébe.

ügyfél jelzáloghitel pénzintézet költségvetés FSA
Kapcsolódó cikkek