Pénz- és tőkepiac

Brüsszel szabályozni készül a származékos ügyleteket

Az Európai Bizottság a piac átláthatóságának növelésével, a kockázatok csökkentésével és a piacfelügyelet erősítésével kívánja javítani a származékos termékek kereskedésének jelenlegi rendszerét.

A brüsszeli testület ismertette a területet érintő főbb reformelképzeléseit, amelyek alapján jövőre tervez konkrét törvényjavaslatokat tenni. Ezek kidolgozása során a bizottság szorosan együtt kíván működni a G20-csoport, különösen az Egyesült Államok hatóságaival, hogy világszerte ugyanazok a standardok érvényesülhessenek.

Charlie McCreevy belső piaci biztos szerint az EU fő célja a reformokkal az lesz, hogy a piacok képesek legyenek a kockázatok megfelelő árazására. A mostani válság tanulságaira utalva kijelentette: "nem fordulhat még egyszer elő, hogy a pénzügyi szféra kockázatát végső soron az adófizetőknek kell viselniük".

A származékos ügyletek szereplőinek hitelkockázatát a bizottság a központi klíringházak szerepének megerősítésével szeretné elérni. Ezek az intézmények a derivatívok eladói és vevői között állnak, és viselik a veszteséget valamely kereskedő csődje esetén.

derivatíva szablyozás Brüsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek