Pénz- és tőkepiac

Csúcsra készül a kőolaj ára

Gyengültek csütörtökön a vezető ázsiai tőzsdék, Nyugat-Európában meredek eséssel kezdődhet a nap a börzéken, a kőolaj ára pedig továbbra is a szerda estére beállított éves csúcs körül mozog.

Tokióban a 225 válogatott Nikkei mutatója 0,6 százalékos, 66,22 pontos csökkenéssel 10267,17 ponton zárt. A befektetők hangulatát rontotta egyebek között a Wall Street irányadó mutatóinak egy százalék körüli hanyatlása, és az, hogy a kínai hazai össztermék 8,9 százalékos harmadik negyedévi, éves szintű bővülése elmaradt a DowJones elemzői felmérésében valószínűsített 9,1 százaléktól. Fokozta a nyugtalanságot, hogy közeleg a japán vállalatok negyedéves jelentési szezonja, amely bőven okozhat kellemetlen meglepetéseket. A JAL nemzeti légitársaságról például csütörtökön megjelent egy sajtóhír, amely szerint a cég várhatóan 5,5 milliárd dollár veszteséget szenved el idei üzleti évében.

A tokiói záráskor Ázsia szerte estek a tőzsdék: a hongkongi értéktőzsde HSI mutatója 1,1 százalékos, a szöuli Kospi mutató 1,4 százalékos, a sanghaji összetett mutató 0,1 százalékos csökkenésben volt. 

Nyugat-Európában a kis szerdai emelkedés után nagy zuhanás következhet csütörtökön. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, a FTSE-100 index, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 és a párizsi CAC-40 index egyaránt 1,3-1,4 százalék körüli mértékben eshet nyitáskor kereskedők szerint, akik főként New York szerdai gyengülésére és az Ericsson csalódást keltő eredményeire alapozva valószínűsítenek visszalépést. 

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti (159 liter) ára decemberi szállításra a dollár folytatódó gyengülésére és a friss amerikai készletadatokra közép-európai idő szerint szerda este 82 dollár fölé, 2008 októbere óta a legmagasabbra emelkedett. Csütörtök reggelre 81,03 csökkent a WTI ára, kereskedők szerint az olajpiacon időközben végbement profitkivét miatt, és azért, mert a dollár - a WTI-vel üzletelők elszámolási devizája - kissé erősödött. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára szerda estéről csütörtök reggelre 26 centtel 79,43 dollárra csökkent.

kőolaj ára csúcs tokiói tőzsde
Kapcsolódó cikkek