Pénz- és tőkepiac

Figyeljenek az OTP papírokra! Pazar nap várható a budapesti tőzsdén

Emelkedést várnak csütörtökön a BÉT-en a megkérdezett részvénypiaci elemzők, az optimista hangulatot a legnagyobb amerikai alumíniumipari cég, az Alcoa kedvező negyedéves gyorsjelentése támogatja elsősorban.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a pozitív nemzetközi hangulatban a magyar tőzsdén is emelkedhetnek részvényárak, különösen a szerdai gyengülést követően.

A lett devizaválság miatt az előző kereskedési napon még veszteséggel zárt több papír, és gyengült a forint is, csütörtökre azonban változhat a trend. Hasonlóan vélekedett Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője is, aki szerint nemcsak az Alcoa negyedéves eredményei, de a cégvezetésnek a piac stabilizálódásáról tett megjegyzései is erősítik a részvényindexeket. Hozzátette azt is: a kedvező hangulat mellett a likviditás is megfelelő, áramlik a pénz a piacokra.

Különösen az OTP emelkedhet a nyitásban az elemző szerint.

A nap folyamán az Európai Központi Bank és a Bank of England kamatdöntő ülését követő, a laza monetáris politika folytatását megerősítő kommentek hathatnak pozitívan, illetve a délután megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok szabhatnak irányt a kereskedésnek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,36 pontos, 1,17 százalékos csökkenéssel, 20.048,68 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 24,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 185 forinttal, 1,21 százalékkal 15.095 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 195 forinttal, 3,64 százalékkal 5.165 forintra esett, forgalmuk 20,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 811 forintot ért, forgalma 1,5 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 435 forinttal, 1,15 százalékkal 38.140 forintra erősödött, a részvények forgalma 583,8 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari az Egis 142,2 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,51 százalékkal 19.800 forintra nőtt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.936,76 ponton zárt szerdán, ez 4,23 pontos, 0,22 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Mol Bank of England kamatdöntés
Kapcsolódó cikkek