BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén nyereséget vár az MNB

Idén 36 milliárd nyereséget, jövőre 126 milliárd forint veszteséget vár az MNB

Szeptember végéig 75 milliárd forint nyereséget ért el a Magyar Nemzeti Bank, s ebben az évben várhatóan 36 milliárdos nyerséggel zár, jövőre 126 milliárd forint veszteséget vár - hangzott el a jegybank pénteki szakértői tájékoztatóján.

Mivel a jegybanki eredmény 2009-ben várhatóan pozitív lesz, növekszik a jegybanki tartalék, így a 2010. évi veszteségnek a 2011-es költségvetési hiányra gyakorolt hatása a jelzett veszteségnél lényegesen kisebb, az előrejelzés szerint közel 80 milliárd forint lehet - áll a jegybanki elemzésben.

Ennek hátterében az áll, hogy a pénzügyi válság miatt jelentősen nőtt a devizaforrások szerepe az államadósság finanszírozásában, amely az MNB kötvény állományának elkerülhetetlen növekedéséhez vezetett. A magasabb devizatartalék az MNB-kötvényállomány a forint illetve a devizahozamok között meglévő kamatkülönbözet mellett szükségszerűen a jegybanki eredmény romlásához vezet - jelezték a jegybank szakértői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.