Pénz- és tőkepiac

"300 kilós gorilla" dőlt ki - Elemzők a CIT csődjéről

A pénzügyi válság kezdete óta az ötödik legnagyobb pénzintézet, az amerikai CIT csődvédelmet kért. Elemzők szerint a közelítő karácsonyi szezon fényében a kereskedelmi szektort súlyosan érintheti az iparág egyik legfontosabb finanszírozójának összeomlása.

A CIT a kereskedelmi szektor egyik fontos szereplője, nehézségekkel küzdő kis- és középvállalatoknak nyújt hitelt az Egyesült Államokban. A CIT több mint 2 ezer kereskedőt lát el tőkével, akik mintegy 300 ezer üzlet áruellátását látják el. A divatüzletág mintegy 60 százaléka a CIT finanszírozásától függ.

Jeffrey M. Peek, a cég vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a csődvédelem és az átszervezés nem hátráltatja majd a hitelezést, amely "az amerikai ipar két kulcsfontosságú rétegét" támogatja. Az AP-nek nyilatkozó elemzők azonban aggódnak a karácsonyi szezon biztosítására nyújtandó finanszírozások miatt. Az Eaglepoint Advisors elemzője szerint az iparág "300 kilós gorillája" esett el és a már most is nehéz hitelfeltételekből adódó helyzetet egy elhúzódó eljárás tovább súlyosbíthatja.

A CIT csődjével az ötödik legnagyobb pénzintézet dőlt be az Egyesült Államok történetében a Lehman Brothers, a Washington Mutual, a WorldCom és a General Motors után. A csődvédelmi iratok szerint a CIT 71 milliárd dollárnyi eszközzel és 64,9 milliárdos tartozással rendelkezik. A csődvédelem bejelentését követően egy 4,5 milliárd dolláros kölcsön teszi lehetővé a mindennapos működést. Szintén fenntartja a Goldman Sachs a pénzintézetnek nyújtott 3 milliárd dolláros hitelét egy 285 millió dolláros felmondási díj és 250 millió dolláros biztosíték ellenében.

A helyzet vesztesei valószínűleg a részvényesek lesznek, akiknek kárát nem térítik meg. Az amerikai állam pedig biztosan elveszíti azt a 2,3 milliárd dollárt, amit a múlt évben pumpált a cégbe. A CIT júliusban újabb szövetségi finanszírozást kért, amit azonban Washington megtagadott tőle.

A pénzintézet csődje kissé lejjebb nyomta a piacokat, a Barclays Capital elemzője szerint a devizakereskedők a Lehman Brothers összeomlásáéhoz hasonló hatástól tartottak. A dollár gyengült az euróval szemben, a volatilitást jelző VIX index július óta nem látott magasságba emelkedett. De a Wall Street hétfő kora délután látszólag túllépett a csőd bejelentésén. Az S&P 500 2,5 százalékkal, a Dow Jones 2,3 százalékkal gyengült. A japán államkötvények erősödtek, a tíz éves lejáratú állampapírok 11 hetes rekordot értek el. A jelek szerint a CIT csődje csökkentette a kockázatvállalási hajlandóságot, de a hatás csak rövid ideig volt érzékelhető. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a csőd híre a héten negatív hatással lesz az árfolyamokra, de nem hoz drámai változást.

Dow Jones Bank csőd S&P részény kötvény CIT
Kapcsolódó cikkek