Pénz- és tőkepiac

Harmadik negyedéves jelentés az OTP-től – Mi várható?

Pénteken teszi közzé harmadik negyedéves eredményét az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank.

Miró József, az Erste részvényszakértője úgy véli, az OTP nettó eredménye tavalyhoz képest 25 százalékkal eshetett az időszakban, az elemző 37,7 milliárd forintra várja a profitot. Az idei első három negyedévre így 122 milliárd körül alakul a nettó eredmény a hazai vezető hitelintézetnél.

A szakértő szerint azonban az sem kizárt, hogy az egész éves nettó profit akár 30 milliárd forinttal elmarad majd a tervezett 150 milliárdos céltól, a hitelüket nem teljesítők arányának megugrása miatt ugyanis elképzelhető, hogy a banknak növelnie kell a céltartalék-állományát. A tavalyi átlagos 5 százalékhoz képest a második negyedben már 7 százalékra szökött a nem teljesítő hitelesek aránya, és Miró szerint ez a szám 10 százalék körül tetőzik a következő negyedévekben.

Nem ennyire pesszimista az OTP-vel kapcsolatban Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank szakértője, aki a harmadik negyedéves eredményt 32 milliárd forintra várja, és reálisnak látja az idei teljes 150 milliárdos tervet is. A bevétel a kereskedési eredmény, valamint a nettó kamatbevétel soron csökkenhetett. Az előbbit ugyanis az előző negyedévekben egyszeri tételek dobták meg, míg az utóbbi a nettó magyar kamatmarzs csökkenése és némi devizahatás (Ukrajna) miatt mérséklődhetett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény OTP negyedév profit ukrán leány deviza Erste Raiffeisen kamatmarzs nem teljesítő hiteles kamat
Kapcsolódó cikkek