Pénz- és tőkepiac

Kis nyereség, nagy öröm

A töredékére eső profitok ellenére optimisták a régióban érdekelt bankcsoportok.

Kellemes meglepetést okoztak a magyar piacon is jelentős szerepet játszó európai bankcsoportok gyorsjelentései, annak ellenére, hogy az első kilenchavi adózott eredmény – javarészt a romló hitelportfólió miatt – minden érintettnél meredeken csökkent.

Csak a júniustól szeptemberig tartó időszakot nézve viszont már jóval kedvezőbbek a nyereségadatok is, hiszen az érintettek – az Erste, az Intesa Sanpaolo, a KBC, az OTP, a Raiffeisen International és az UniCredit – kétmilliárd euró feletti összesített adózott eredménye mindössze 15 százalékkal marad el a második negyedévitől.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a régióban aktív bankok vezetőinek nyilatkozatai óvatosan optimista hangnembe váltottak át, és egy a közelmúltban megjelent elemzés 2010-re már a hitelezés 8 százalékos növekedését vetíti előre a térségben.

Szakemberek azonban rámutatnak arra is, hogy nagyok a különbségek az egyes piacok között, így a kilábalás időpontjában eltérések lehetnek. A tőzsdén viszont nincs gond, akad szereplő, amelynek árfolyama az idén több mint duplájára nőtt. 

 A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

adózott eredmény OTP Intesa Sanpaolo banki gyorsjelentés KBC
Kapcsolódó cikkek