Pénz- és tőkepiac

Magánnyugdíj-pénztárak - Minek kellett bevezetni?

Nem alakult ki egyetértés a magánnyugdíj-pénztárak magánnyugdíj-biztosítókká való átalakításáról az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.

Az intézményrendszer átalakítását az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az teszi szükségessé, hogy az önkormányzati, szövetkezeti formában működő pénztárrendszerben a tagok, azaz a befizetők egyben tulajdonosok is, miközben hiányzik a tőkeerős tulajdonos - mondta Végh Szabolcs.

A nyugdíjpénztárak átalakulásáról írott összeállításunkat itt olvashatja!

A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára arra is felhívta figyelmet, hogy a pénztárrendszerben nem megoldott a járadékszolgáltatás, ezért elengedhetetlen a rendszer átalakítása 2013. évi határidővel.

A munkavállalói oldal kifogásolta, hogy az OÉT nem vett részt a törvénytervezet kialakításában. A szakszervezetek képviselője nemcsak a most benyújtott törvényjavaslatot vitatta, de magát a magánnyugdíj-pénztári rendszert is, azt hangoztatva, hogy az elmúlt tíz év nem bizonyította a második pillér bevezetésének szükségességét.

A munkaadói oldal viszont egyetértett a kormány által benyújtott törvénytervezet irányával, azt javasolva, hogy a témát összevonva vitassa meg az OÉT gazdasági és szociális szakbizottsága.

A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára válaszában elmondta: a három éve működő és Időskori Kerekasztal (NYIKA) december második felében összegzi munkáját, és tesz le alternatívákat tartalmazó javaslatokat a nyugdíjrendszer szükséges változtatásáról.
Ettől függetlenül szükséges a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása magánnyugdíj-biztosítókká, amelyhez kétéves felkészülést biztosít a törvénytervezet - tette hozzá Végh Szabolcs.

Nézze meg, az Ön nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

 

nyugdíjbiztosítók nyugdíjrendszer magánnyugdíj-pénztárak
Kapcsolódó cikkek