Pénz- és tőkepiac

A bika szarva lesz a csúcsdísz!

Már izgulhattak az elmúlt napokban a befektetők, hogy semmi jó nem történik, csak csupa "semleges" hír (államadósság leminősítés, rosszabb kiskereskedelmi adatok, alig növekvő ipari termelés) látott napvilágot – tudósít a Cashline.

De a jószívő befektetési házak tegnap kíméletlenül bevágták a fa alá igen kreatív, de mindenekelőtt jól átgondolt felminősítéseiket: a Morgan Stanley azt az alumíniumgyártó Alcoa-t tette felülteljesítővé, amely ebben az évben szerény 40 százalékot emelkedett, az aljához képest pedig triplázódott. Az indoklás az alumíniumárak további várt emelkedése.

Érdekes, hogy egy cég részvényei és kötvényei között mekkora lehet a különbség, mintha két különböző vállalatról lenne szó. A Moody’s ugyanis pont egy nappal korábban helyezte kilátásba az Alcoa adósságának leminősítését a bóvlikötvény kategóriába, mivel az Alcoa egy igen kockázatos közös vállalatot alapított egy szaudi cégcsoporttal. Nem baj, azért szép a világ, mert színes…

Persze ezen kívül teherautónyi gyújtóst hoztak még a nagy elemzési házak, hiszen a Barclays az Intelről jelentette ki, hogy olcsó, s tette felülteljesítő kategóriába, míg a gyógyszer szektor azért száguldozott, mert előre láthatóan elhalasztják a szegmens és a biztosítók különadóztatását, mely eredetileg már 2010-re vonatkozott volna. Természetesen konkrétumok még itt sincsenek. Na, hát akkor lehet keresgélni a csúcsdíszeket, itt lehetnek valahol a szobában.

Ma egyébként végleges adatok jelennek meg a tengerentúlon, ami valószínűleg tényleg csak egy legyintésre lesz elegendő, hisz az már régmúlt. Kivéve, ha jobb! A használt lakás értékesítések (november) azonban hordozhatnak meglepetéseket, amely valóban képes lehet majd befolyásolni a kereskedés menetét ideig-óráig.

cashline különadó GDP bóvlikötvény Morgan Stanley Barclays Intel ipari termelés Alcoa
Kapcsolódó cikkek