Pénz- és tőkepiac

Alternatív cafeteria

A cafeteria megadóztatása növelheti az életbiztosítások versenyelőnyét – állítják a biztosítók. Jövőre 25 százalékos adó sújtja majd a jelenleg még adó- és járulékmentesen adható juttatásokat, miközben bizonyos életbiztosítások továbbra is az adómentes körbe tartoznak majd.

„A vállalatoknak el kell gondolkozniuk, miként tudnak továbbra is ugyanannyit nyújtani az alkalmazottaiknak úgy, hogy az ne kerüljön többe” – mondja Zolnay Judit, az Aviva értékesítési és marketing-vezérigazgató-helyettese. „A jelenlegi adózási szabályokat és tendenciákat figyelembe véve konkurenciát jelenthet az életbiztosítás az adóval sújtott juttatások számára” – teszi ehhez hozzá Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

A biztosítók igyekeznek kihasználni a köztehermentesség nyújtotta előnyöket, és bár konkrét kampánnyal kevesen célozzák meg a munkáltatókat, az üzletkötőket már több helyen trenírozzák arra, hogyan domborítsák ki a termékek előnyeit. A munkavállalók mindenesetre szívesen veszik, ha foglalkoztatójuk ily módon gondoskodik róluk – az Erste Biztosító legalábbis a nyílt napok visszajelzéseiből ezt a következtetést szűrte le.

A piacon egyébként is van még tér a fejlődésre, nem általános ugyanis, hogy a munkáltatók ebben a formában ösztönöznék a munkatársaikat – állítja Fábián Attila, a Groupama Garancia vezérigazgató-helyettese. Ahol létezik is valamifajta biztosítás a dolgozók számára, ott is jellemzőbbek az olyan baleseti csomagok, amelyeket rendszerint viszonylag alacsony, dolgozónként egymillió forint alatti összegre kötnek meg – mondja Fábián. Az Union Biztosító tapasztalatai is ehhez hasonlóak. A cégek náluk is jellemzően csoportos élet- és baleset-biztosításokat kötnek a munkavállalókra, mivel ezek költségként elszámolhatók, és nem terheli őket A biztosítási összeg az Unionnál is alacsony: életbiztosítások esetében átlagosan mintegy másfél millió forint.

A nagyobb cégek menedzserei és tulajdonosai persze kivételt képeznek, esetükben nem ritka, hogy többéves fizetésüknek megfelelő, 20–50 millió forintos kockázati életbiztosítást kötnek rájuk a munkáltatók – számol be Mátyás-Kollár Gabriella, az Aegon Magyarország termékfejlesztési igazgatója. A kisebb cégeknél viszont az Aegon tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőséget is tartalmazó, egész életre szóló unit-linked konstrukciókat keresik, és más társaságok is e termékek fokozódó népszerűségéről számoltak be.

Az ilyen konstrukciókról azonban nem árt tudni, hogy hiába van bennük a befektetési elem, ahhoz adómentesen csak a biztosított halála után juthatnak hozzá a kedvezményezettek. A fix időtartam után lejáró életbiztosításokat mint nem önálló tevékenységből származó jövedelmet kell kezelni, vagyis ha ilyet köt egy cég az alkalmazottja számára, a munkabérhez hasonló mértékű adó- és járulékterhet kell utána fizetnie neki és a munkavállalónak is. Az élethosszig tartó unit-linked biztosításokat is vissza lehet persze vásárolni. Ha azonban a munkavállaló fel szeretné venni az eszközalapokban lévő befektetését, a biztosítás visszavásárlásakor meg kell fizetnie az szja-t és az egészségügyi hozzájárulást.

(Az szja mértéke jövőre 17, illetve 32 százalék, az ehóé 27 százalék lesz.) Persze ha az eszközalapok jól teljesítenek, megtörténhet, hogy az évek során a hozam kitermeli a közterheket, így a biztosított nem veszít ezzel.

dolgozói juttatás cafetria
Kapcsolódó cikkek