Pénz- és tőkepiac

Döcög a hagyományos banki tevékenységek motorja

Obama a bankárokat próbálta jobb belátásra bírni tegnapi egyeztetésükön, melynek témája akörül forgott, hogyan lehetne fellendíteni a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelezést, illetve a több százmilliárddal kisegített pénzintézetek hogyan vállalhatnának nagyobb társadalmi felelősséget működésükkel – írja a Cashline.

Ennek apropóján néhány bank (Bank of America, JP Morgan) már be is jelentette, hogy 2010-ben 4-5 milliárd dollárral növelnék a vállalati hitelezésre fordított keretet az idei évhez képest, bár azért azt sem felejtették el kiemelni, hogy a hitelek iránti kereslet is jóval alacsonyabb a válság hatására.

Szó esett a szabályozási környezet megváltoztatásáról is, amiben a felek – Obama szerint – nagyrészt egyet is értettek, de nem meglepő módon óriási szakadék tátong a kivitelezés mikéntje között. Őtt érdemes megállni egy szóra, hisz még mindig csak ott tart ez az egész folyamat, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett, konkrét lépés, pláne tett sehol sem látszódik, habár már jelentős idő eltelt a Lehman csőd óta.

A döntéshozók is látják, hogy a bankok visszatértek a régi kockázatvállalási metódushoz, jelentős pénzekre tesznek szert a jelentős tőkeáttételekkel kereskedéseik során, ugyanakkor a hagyományos banki tevékenységek motorja döcög. Na és persze kiváló munkájukat megint óriási bónuszokkal jutalmazzák, holott az állami pénzeknek köszönhető, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni. Egy biztos, a különféle politikai és lobbi érdekek el fogják nyújtani ezt a folyamatot, ami csak egy újabb válság rémképét vetíti előre, bár bekövetkeztének idejét nehéz megjósolni.

A Wells Fargo sem akar lemaradni az év végi visszafizetési hajrából, hisz a kormányzati TARP programból számára kiutalt 25 milliárdból 10,4 milliárdot törlesztene most új részvények kibocsátásával. Ugyanakkor ennél több részlet nem látott eddig napvilágot, így azt sem tudni, hogy mikor és milyen áron valósulna meg a részvényjegyzés.

Az USA-ban amúgy negyedik helyen rangsorolt (eszközök és elhelyezett betétek alapján) bank azt is bejelentette, hogy további 23 százalékos tulajdonrészt vásárolna a Prudential Financial-tól a közösen működtetett brókercégből, illetve újabb eszközértékesítéseket tervez portfólió tisztítás végett.

Obama Lehman JP Morgan Wells Fargo szabályozás bónusz TARP Bank of America
Kapcsolódó cikkek