Pénz- és tőkepiac

Gyorssegélyt kap a GMAC

Év végi gyorssegély - a legfrissebb hírek szerint a GMAC további állami segítségre szorul, hogy elkerülje a jelzálog-finanszírozásban érdekelt leányvállalatának csődjét – jelenti a Cashline.

Egyes sajtóértesülések 3,5 milliárd dolláros összeget emlegetnek, amely nem tűnik soknak; ám a GMAC-et tavaly december óta már összesen 12,5 milliárd dollárral segítette ki a kormányzat.

Első körben tavaly karácsonykor alakult bankholdinggá a társaság, ez lehetővé tette számára, hogy közvetlen hitelkeretet kapjon a kormányzattól. 2008 decemberének végén 5 milliárdos segélyt kapott a TARP-programból, majd idén májusban további 7,5 milliárd dollárt kaptak, amellyel a Pénzügyminisztérium (és közvetetten a kormányzat) többségi tulajdonrészt szerzett - jelenleg az állam mintegy 35 százalékos tulajdonos, mellette a Cerberus mint kockázati tőkealap-kezelő rendelkezik hasonló mértékű befolyással.

A GMAC eredeti profilja a biztosítások és egyéb pénzügyi tevékenységek nyújtása volt, eredetileg főként a General Motors vevői voltak az ügyfelei, az utóbbi években azonban fokozatosan tolódott el a tevékenység a jelzáloghitelezői profil felé. Ennek eredménye a mostani újabb forrásbevonási kényszer, persze a pontos részletek egyelőre nem ismertek.

Az a tény azonban, hogy az elmúlt hónapokban látott viszonylagos stabilizációja nem hozott magával hasonló nyugalmat a kapcsolódó pénzügy termékek esetében, azért aggodalomra ad okot (könnyen lehet, hogy hasonló helyzetben vannak a nagy kereskedelmi bankok is, csak éppen esetükben a forrásbevonás megoldható más eszközökkel is).

Az év legutolsó napját már több piacon is pihenésnek szentelik a befektetők, így a mai lesz az idei utolsó kereskedési nap a német, az osztrák, a cseh, az olasz, a francia és a spanyol tőzsdén is. Az amerikai piacok valamint Európában az angol, a lengyel és a hazai börze december 31-én is nyitva tart majd.

támogatás segély jelzáloghitel General Motors GMAC pénügyminisztérium TARP Cerberus
Kapcsolódó cikkek