Pénz- és tőkepiac

Mérlegen a hitelkonstrukciók - Ön mennyit fizet?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi világban – közölte internetes honlapján a felügyelet.

A PSZÁF internetes fogyasztóvédelmi oldalán tájékoztató anyagok találhatók a pénzügyi termékek, szolgáltatások kockázatairól, ismérveiről és az egyes termékekhez kapcsolódó legalapvetőbb tudnivalókról. Itt áll rendelkezésre mintegy 30 lakossági, pénzügyi terméktípus összehasonlító-táblázata. A fogyasztók pénzügyi döntését segítik a különböző alkalmazások: így a hitelkalkulátor, a háztartási költségszámító és a lakossági bakszámla-költségszámító program.

Várhatóan márciustól lesz elérhető a PSZÁF honlapján a pénzügyi vállalkozások, júliustól a hitelintézetek és lízing-összehasonlító programja. Az erre vonatkozó információkat az érintett pénzügyi intézményeknek az eddigi önkéntes adatszolgáltatás helyett pénzügyminisztériumi rendelet alapján kell benyújtaniuk. Ennek segítségével az ügyfelek kereshető és szűrhető módon ismerhetik majd meg a piacon kínált lakossági hitel- és lízingterméket, illetve hogy azok milyen alapvető feltételekkel és „áron” érhetőek el. A programmal érintett termékskála magába foglalja a fogyasztási hiteleket, hitelkártyákat, illetve lakás- és gépjármű hiteleket, valamint a lakáslízing termékeket is.

2009. november 1-jétől európai szinten megváltozott a pénzforgalmi szabályozás. Erről és az egységes euró fizetési övezetről számol be a „Szánjon egy percet a SEPA-ra” (egységes európai fizetési övezet) című friss, ingyenes felügyeleti kiadvány. A tájékoztató több mint 100 ezer példányban jelent meg, s december 10-től érhető el a lakossági nagybankok ügyfélszolgálatain. A felügyelet nemrég jelentette meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló információs füzetét „Szánjon egy percet a KGFB-re” címmel. E kiadvány a nagyobb biztosító társaságok ügyfélszolgálatán, egyes lízingcégeknél, illetve egyes benzinkutakon érhető el.

Történtek lépések az év végi ünnepek előtti hitelezési „szezonra” történő felkészülés jegyében is: a felügyelet nemrég figyelemfelhívó közleményben szólította fel a hitelintézeteket és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásokat, hogy a karácsony előtti időszakban a felelős hitelezés elvének maradéktalan megtartásával, és az ügyfelek fizetőképességének fokozott szem előtt tartásával járjanak el. A PSZÁF az idén is kiemelt figyelemmel kíséri az intézmények hirdetési tevékenységét (reklámokat, honlapokat, szóróanyagokat) és ha szükséges, fogyasztóvédelmi hatáskörében fellép. Erre idén ez idáig nem volt szükség, a szolgáltatók érezhetően visszafogottan és a jogszabályi kereteknek megfelelően végzik tevékenységüket.

Az intézmény pályázati kiírással különböző átfogó programokat támogat és finanszíroz, amelyek valós gyakorlati eredményeket jelentenek a pénzügyi ismeretek fejlesztésében, terjesztésében, valamint felhasználhatóak az iskolai- és felnőttoktatásban is. Ilyenek: az internetes „Megtakarítási iskola” program, a középiskolás tanulók internetbanki ismereteinek bővítését célzó program, vagy az ország 250 középiskolai pedagógusa részére előkészített pénzügyi képzési program.

PSZÁF hitelezés SEPA hitel lízing
Kapcsolódó cikkek