Pénz- és tőkepiac

Műgyűjtőket nevelnek

Nem kényszerítette térdre a kortárs művészeti galériákat a recesszió, sőt, a szektor tovább fejlődik - erről tanúskodik az a frissen megjelent kiadvány, amely 35 budapesti és szentendrei kiállítóhelyet mutat be.

Az Edge Communications hazai műgyűjtőket, gyűjteményeket bemutató sorozatának legújabb darabja a kollekciók felépülésében kulcsszerepet játszó kereskedelmi galériákat mutatja be. A palettán találunk a rendszerváltás óta működő cégeket (Knoll, Várfok, Körmendi), de olyanokat is, amelyek alig egy-két éves múltra tekintenek vissza (például Friss, G 13).

A kiállítóhelyek zöme a kortárs művészet minden műfajából igyekszik - szűkebb vagy tágabb koncepció alapján - válogatni, de vannak kifejezetten fotókra (Vintage, Nessim), videoművészetre (Videospace) vagy éppen képregényekre, karikatúrákra és hasonló műfajokra szakosodó (Karton) galériák is.

A brosúrában szereplő cégek között akad, amely a kortárs mellett a klasszikus modern művészet területén és az aukciós piacon is jelentős szerepet játszik (Virág Judit, MissionArt, Makláry). Ezzel szemben az Amadeus alkotóház elsősorban nem profitorientált galériának, hanem fiatal képzőművészeknek műteremhasználatot biztosító szervezetnek számít.

 

 

edge communications műgyűjtők Virág Judit várfok g 13 knoll
Kapcsolódó cikkek