Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Milyen meredek lesz jövőre a részvény-rali?

A vezető európai részvények árfolyama 10 és 20 százalék között emelkedhet jövőre – áll nemzetközi előrejelzésekben.

Jövőre folytatódhat az évtized legnagyobb részvény-ralija – áll a Bloomberg felmérésében.

A hírügynökség piaci felmérése szerint jövőre folytatódhat az európai részvénypiac évtizede nem látott ralija. A nagy bankházak a Dow Jones Stoxx600-ra adott átlagos előrejelzése 11 százalékos emelkedést jósol 2010-re, míg idén várhatóan évtizedes hajrát követően plusz 26 százalékon zárhat Európa 600 legnagyobb vállalatát követő indexe.

A Goldman Sachs és a Bank of America ennél nagyobb ralit jósol: az elkövetkező 12 hónapban a 20 százalékot is meghaladhatja a cégek drágulása, míg a Morgan Stanley arra számít, hogy az év második felében jön egy jelentősebb kijózanodás, ha beindul a kamatemelési periódus a világban, így az év végét azon a szinten zárhatják a tőzsdék, ahol januárban nyitnak majd.

A Bloomberg-konszenzus profit előrejelzése szerint jövőre 26 százalékkal nőhet a legnagyobb cégek nettó eredménye, szemben az idei 7,4 százalékos plusszal. A Stoxx 600 egyébként március 9-e óta (amely 12 éves mélypontja volt a mutatónak) 58 százalékot tudott emelkedni, köszönhetően a kormányok 12 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának.

Goldman Sachs napi tipp Dow Jones Stoxx600 részvény-rali Bank of America
Kapcsolódó cikkek