Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: válaszúton a piacok

Válaszúthoz érkeztek a nemzetközi piacok, elemzőket arról kérdeztünk, hogy az út merre vezethet tovább.

Az európai tőzsdeindexeket nem tudta visszarántani Ben Bernanke, Fed-elnök délutáni kamatdöntést követő helyzetértékelése, de az amerikai irányadó mutatókat sikerült a zöld mezőbe csalni azzal, hogy a Fed biztosította a piacokat, még jó darabig megőrzi a rendkívüli likviditást erősítő intézkedéseit, és kamatot sem emel még sokáig. Szakértők szerint nem lesz hosszú életű a tőzsdék visszakapaszkodása, van még csontváz a szekrényben, és a pénteki amerikai adat is tartogathat még meglepetést.

Az elemzők szerint az utóbbi napokban megmutatkozott, hogy rendkívül törékeny még a világgazdaság helyzete, és ezért a piacok is volatilis mozgásba kerültek, a VIX index például több havi csúcsra nőtt. Európa és Ázsia hatodik napja fél-egy százalék közötti mínuszban zárt tegnap is, míg Amerikában kitartott a fél százalékot is meghaladó emelkedés. A legnagyobb esést a vezető indexek közül kétségtelenül a londoni FTSE-100 élte meg, amely mínusz 1,13 százalékon eresztette le a rolót, illetve a párizsi CAC-40, amely 1,24 százalékos esést követően zárt.

Részvénypiac:

Az amerikai gyorsjelentési szezon végéig bukfencezhetnek még akkorát a piacok, mint az utóbbi napokban, tegnap már egy havi mélybe korrigált vissza a legtöbb mutató. A térségünket sem hagyta érintetlenül a borús hangulat, a BUX, mint mindig, a legérzékenyebben reagált a nemzetközi trendre. Okosabbak pénteken lehetünk– véli Blahó Levente, a Raiffeisen bank szakértője, ugyanis akkor publikálja a Bureau of Economic Analysis az amerikai utolsó negyedéves GDP adatot, ez vagy tompítja a lejtmenetet, amit megúszhatunk egy júniushoz hasonló 7 százalékos visszarendeződéssel, vagy rendesen kicsapja a biztosítékot, és korrekcióba kezdenek a befektetők, ez esetben akár a 15-20 százalékos esést sem lehet kizárni. Mivel a magyar eredmény szezon még odébb van, a hazai mozgásokra főleg a nemzetközi trend bír hatással, de azért megmutatkoznak egyes cégek erősségei-gyengeségei. Így például a Molból most kiárazódik az elmúlt időszak értelmetlen drágulása, de az OTP például viszonylag jól tartja magát, ahogy a defenzív papírok: a gyógyszergyártók és az MTelekom is – mondja a szakértő.

A globális hangulatot most a kínai hitelszigorítások befolyásolják legerősebben, de fontos az amerikai elnök terve a banki sajátszámlás kereskedés megregulázásáról. Ezek összesített hatásaként szállnak át a befektetők a kockázatosabb részvényekből a biztonsági eszközökbe, így a dollárba, amely érintette tegnap az 1,40-es értéket, de devizaelemzők szerint tovább fog menni a jegyzése.

Tegnap egyébként várakozó állásponton volt több piaci szereplő is, akiket óvatosságra inthetett a Fed kamatdöntése előtt felröppent hír az irányadó rátát helyettesítő új indikátor bevezetéséről. Blahó Levente szerint nem sokat jelent Bernanke kommentje, mint a szakértő elmondta: a Fed-elnök most - megválasztása előtt - nem szívesen teszteli a befektetők kedélyét.

Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint idén érzékenyen fognak reagálni a piacok a fejlett államok államháztartási nehézségeire, amire jó példa az euró utóbbi napokban tanúsított gyengélkedése, ezt csak tetézte tegnap Görögország költségvetési problémája mellett a portugáloktól nem várt mértékű hiányról szóló hír. Ráadásul, a befektetők szemléletét meg is változtathatja, ha „a görög esetről” kiderülne: kevésbé egyedi példa, hanem több európai tagállamot is megfertőzött. Fokozta a befektetők kiszállását a részvénypiacról, hogy az egyik legbiztosabb fedezetként használt japán besorolásának lerontását helyezte kilátásba az S&P. Ha valóban rontanának a szigetország minősítésén, azt minden bizonnyal megérezné az egész nemzetközi pénzügyi rendszer – véli az elemző.

Devizapiac:

A fejlett tagállamok körül sűrűsödő adósságspirál veszélye az euróra hat leginkább fenyegetően, míg a dollár és a svájci frank menedék szerepe felértékelődik. Ez a folyamat ismét halmozottan negatívan érintheti a hazai devizahiteleseket. Ehhez képest csak ráadás, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) engedékenyebbé vált az utóbbi időben az alpesi deviza erősödése iránt – véli Németh Dávid, az ING devizaelemzője. A szakértő azt olvassa ki az SNB jelzéseiből, hogy a mostani hangulat elromlásakor a frankot akár az 1,45-ös szintig engedhetik erősödni az euróval szemben. Mindez rosszat tesz a forint-frank kurzusának, amely bizonyosan további gyengülő pályára kerül az idei második negyedévben. Az elemző szerint akár 208 forintig drágulhat az alpesi deviza a hazai piacon, míg éves átlagára 187 forint körül alakulhat.

Az árfolyamgörbe meredeksége persze függ a nemzetközi piaci trendektől, így más lehet a forgatókönyv egy 20 százalékos negatív korrekció esetén, mint egy kisebb visszarendeződéskor. Németh Dávid szerint mindenesetre a mostani bizonytalan légkörben a dollár is kapaszkodni fog, egészen 1,25-ös szintig az euró ellenében, míg a hazai fizetőeszköz jelentősen veszíthet értékéből az euróval szemben, akár ismét 300 forintba kerülhet a közös pénz az év közepe felé, de nagyon valószínű a 290-es szint. Az év közepi gyengülés valamelyest átmeneti lesz, Németh Dávid 2010-re 274 forint körüli átlagos euró árral számol.

Vele szemben Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője úgy véli: a forintról ma nem tudni, hogy mennyire átmeneti gyengülésben van, bár most sok negatív hír összejött, ami lelombozta a kockázatvállalási kedvet, az év során inkább magához térnek a piacok, így a magyar pénz is erősödni fog az euróval szemben, az év végére akár a 255 forintos szintre. A mostani átmeneti gyengülést néhány negatív hír együttese idézte elő, a banki kockázatot szabályozó Obama-terv mellett, tegnap például a gyenge amerikai lakásértékesítéseknek köszönhették a feltörekvő devizák a kilengéseket – mondta Suppan, aki szerint emiatt is érdemes lehet a pénteki amerikai GDP adatra figyelni.

napi tipp dollár VIX devizapiac részvénypiac
Kapcsolódó cikkek