Pénz- és tőkepiac

A rossz kölcsönöktől szenved a Lloyds

A Lloyds bankcsoport 2009-ben 6,3 milliárd font összegű üzemi veszteséget halmozott fel, miközben továbbra is igyekszik megküzdeni a sok milliárd fontra tehető rossz kölcsönökkel.

A most jelentett, 6,3 milliárd fontos mínusz elmaradt az elemzői várakozásoktól a bankcsoport az előző évi teljesítményéhez képest is előrelépés.

A Lloyds csoport 1 milliárd font összegű adózás előtti profitot ért el. A bankcsoport 24 milliárd font veszteséget szenvedett el a rossz kölcsönök miatt, amelyek zöme a Halifax Bank of Scotlandtól származott – ezt a bankot tavaly vásárolta meg a Lloyds.

A veszteség ellenére a bank bevétele 12 százalékkal nőtt, költségei pedig 5 százalékkal csökkentek. A BBC által idézett cégközlés szerint a Lloyds úgy látja, hogy megfelelő ellenálló képességről tett tanúbizonyságot a brit gazdaság nehézségei közepette. Eric Daniels vezérigazgató az idei év tekintetében "erős profittal" és jelentős teljesítmény javulással számol.

A Lloyds tavaly januárban vásárolta fel az HBOS bankot, amelynek rossz kölcsöneit azonban nem becsülte fel kellően, ezért a brit kormánynak kellett anyagilag támogatnia, hogy elkerülje a csődöt. London jelenleg 41 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Lloyds-ban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek