Pénz- és tőkepiac

A szigetországban vásárolna be a spanyol bank

Nagy Britanniába tervez tőzsdei bevezetést és hálózatbővítést a Banco Santander, amelyet ottani leánybankjainak részleges eladásából finanszírozna.

Sajtó értesülések szerint a tavalyi brazil leánybank sikeres IPO-ján felbuzdulva próbálhatja meg az eurózóna legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező hitelintézete a tőkepiaci forrásbevonást, amelyet további terjeszkedésre költhet.

 Emilio Botín, a Santander elnöke nem árult el részleteket a brit piacon tervezett expanzióról, sőt a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs tervbe véve a részvénykibocsátás.

A spanyol bank vezetői ugyanakkor korbban többször hangsúlyozták, hogy Brazília mellett a brit piacot tekintik tevékenységük egyik központjának, ahol a Santander az Abbey bankhálózattal volt eddig is jelen, ehhez tavaly az Alliance & Leicester és a Bradford & Binghley betéteit vásárolta meg. A kiszivárgott hírek szerint ennek a bankcsoportnak a 25 százalékát adhatja most el a Santander részvénykibocsátással, amelyért 15 milliárd fontot szerezhet, a bevételből pedig a Royal Bank of Scotland fiókjainak egy részét vásárolhatja meg a spanyol, amely így is a brit piac 10 százalékát uralja.

Ráadásul a brit piacon egyedüliként szállhat ringbe a Santander a Royal Bank of Scotland 318 fiókhálózattal rendelkező lakossági részlegéért vívott küzdelembe, amelyet a brit-skót banknak az állami tőkeinjekció fejében kell eladnia. A Santander fő riválisa a National Australia Bank és a Virgin Money lehet.

A spanyol bank volt tavaly az egyik jövedelmezőbb nemzetközi hitelintézet, igaz a jó teljesítményéhez az anyacég piaca, Spanyolország nem sokat tudott hozzátenni. Ezzel szemben a brazil leány, amely októberben 7 milliárd dolláros sikeres tőkeemelést hajtott végre IPO-zással jelentősen növelte a csoporton belüli súlyát. Mint azt Botín is hangsúlyozta, a brazil leány a világ 28-ik legnagyobb hitelintézetévé vált, piaci értéke 36 milliárd euró, amely ma már nagyobb a Barclays Capitalnál, vagy a Deutsche Banknál.

A Santander nettó eredménye tavaly 1 százalékkal nőtt 8,94 milliárd euróra - jelentette a bank a múlt héten, a profithoz a brit leány 16 százalékkal járult hozzá, de a szigetországban működő szolgáltató saját profitját 55 százalékkal növelte fontban számolva, míg 38 százalékkal euróban számolva, 1,73 milliárd euróra.

Banco Santander Royal Bank of Scotland Brazília
Kapcsolódó cikkek