Pénz- és tőkepiac

Folytatódik a rali - A lélektani határ fölött az olajár

Az olaj ára ma átlépte a 80 dolláros határt a New York-i árutőzsdén.

Az olaj ára folytatja három hetes ralit: a márciusi jegyzésű nyersolaj ára 51 centes emelkedést követően 80,32 dollárra emelkedett ma Szingapúrban, a New York-i elektronikus árutőzsdén – jelenti az AP.

Pénteken 79,81 dolláron állapodott meg az ár. A befektetők alacsony inflációra számítanak, valamint arra, hogy a Fed változatlanul hagyja az alapkamatot. Az amerikai jegybank legutóbb azzal lepte meg a piacokat, hogy negyed százalékkal emelte a bankoknak nyújtott vészkölcsönök úgy nevezett diszkont rátáját. A lépés egyértelműen a rendkívüli intézkedések fokozatos kivezetését, következésképpen a válság végét jelzi a befektetőknek.

Mint arról korábban beszámoltunk , a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek a tengerentúlon januárban, az energia- és élelmiszerárakat leszámítva azonban az árak csökkentek – erre 27 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. A Purvin & Getz elemzője szerint az alacsony és a magas hatására a Fed még jó ideig alacsonya tartja a kamatot, ez pedig gyengébb dollárhoz, következésképpen magasabb olajárhoz vezet.

Február 5-én az olaj ára még 69,59 dollár volt.

olajár Fed olaj diszkont ráta kamat
Kapcsolódó cikkek