Pénz- és tőkepiac

Izland továbbra sem fizet

Megegyezés nélkül félbeszakadtak a tárgyalások arról, hogy Izland miként törlessze az Egyesült Királysággal és Hollandiával szemben fennálló több mint 3,8 milliárd euró összegű adósságát.

Az izlandi székhelyű Icesave internetes bank 2008 októberében történt összeomlása súlyosan érintette mind a brit, mind a holland befektetőket. Izland azóta sem fizette vissza a 3,8 milliárd euróra rúgó tartozását.

Mi több, az izlandi polgárok március 6-án népszavazás keretében döntenek arról, hogy az állam helyt álljon-e a veszteségekért, igaz, a Rejkjavik az időpont előtt megállapodásra juthat az ügyben – jelenti a BBC.

Az érintettek – elsősorban a brit kormány – tiltakozását fejezte ki az ügyben. Az Egyesült Királyság, Hollandia és Izland egy hetes tárgyalást folytatott, de megegyezés nem született.
 
Steingrimur Sigfusson izlandi pénzügyminiszter szerint a rejkjaviki kormány konszenzusban reménykedett, de ez eddig nem jött létre. A brit és a holland kormány szintén nagy csalódottságának adott hangot. amiatt, hogy az utóbbi másfél évben kifejtett erőfeszítések ellenére "Izland továbbra sem fogadja el a legjobb ajánlatukat". Sem Nagy-Britannia, sem Hollandia nem mond le a pénzről, amellyel megfogalmazásuk szerint az adófizetőknek tartoznak.

Rejkjavik Népszavazás adósság Izland Icesave brit
Kapcsolódó cikkek