Pénz- és tőkepiac

Milliárdok egy szoborért, festményért: akiknek semmi sem drága

A héten abszolút rekordot állított fel a nemzetközi aukciós piacon Alberto Giacometti Sétáló férfi című szobra, amelyet 65 millió fontért (mintegy 20 milliárd forint) adott el londoni árverésén a Sotheby's. A megszállottak képesek százmilliókat kiadni egy-egy szoborért, festményért, vagy ékszerért. Akiknek semmi sem drága.

A 20. század egyik legjelentősebb szobrászának számító svájci művész életnagyságú bronz alkotását 12 millió fontról indította az aukciósház, de mindössze nyolc perc alatt elérték az 58 (jutalékkal 65) milliós árat. A 65 millió fontért elkelt szobor a szakértők szerint azért váltott ki ekkora érdeklődést, mert ritkán kerülnek árverése ilyen kiemelkedő Giacometti-művek.

Eddig Pablo Picasso Pipázó fiú című korai festménye tartotta a nemzetközi aukciós csúcsot: a vásznat 2004-ben bruttó 104 millió dollárért (akkori árfolyamon 58,5 millió fontért) adták el New York-ban.

32, 1 millió euró egy festményért

Egyesek az évszázad aukciójának tartják a közelmúltban rendezett, Christie’s három napig tartó vásárát, amelynek keretében a legendás divattervező, Yves Saint Laurent magángyűjteményét árverezték el – tudósít a Yahoo Finance. A műkincsek között szerepel Henri Matisse “Les coucous, tapis bleu et rose” című, 1911-es alkotása, amely 32,1 millió euróért találta gazdára, megdöntve ezzel a művészre vonatkozó rekordot.

Piet Mondrian egy festménye, amely a tervező egyik kreációját ihlette, csaknem 20 millió euróért kelt el. az 1922-es “Composition in Blue, Red, Yellow and Black” téglalapjai adtak ötletet Saint Laurent 1965-ben bemutatott legendás ruhájához. Az ár kétszeresen felülmúlta az árverés előtti becsléseket. Szintén rekordot döntött Constantin Brancusi  “Madame L.R.” című szobra 26 millió eurós eladási árával.

Az este meglepetése az volt, hogy a legígéretesebb műtárgy, Picasso “Instruments de musique sur un gueridon” című munkája nem talált vevőre. A szervezezők 25-30 millió euróért értékesítették volna a kubista zseni munkáját, de senki nem ajánlott többet 21 milliónál.

17 millió  a gengszter pisztolyáért

John Dillinger pisztolyát 95 600 dollárért, vagyis több mint 17 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg fél évvel ezelőtt egy magángyűjtő. A Remington 4.1 Double Derringer az előzetesen várt ár több mint kétszereséért kelt el. Az aukciót szervező dallasi Heritage Auction Galleries munkatársa a Reutersnek elmondta: ez az a pisztoly, amit Dillinger a zoknijában hordott, amikor 1934-ben letartóztatták az arizónai Tucsonban.


Rekordpénz - Rekordgyémánt

A közelmúltban, Genfben tartott árverésen rekord összegért, 9,5 millió dollárért (2 milliárd forint) vettek meg egy ritka kék gyémántot.

A kő súlya 7,03 karát és egyike az ismert alig fél tucat kék gyémántnak. A gyémántot a dél-afrikai Cullinan bányában találták tavaly, és a tisztaságát “hibátlannak” minősítették, ami a legmagasabb fokozatú megjelölés.  Az árát az árverés előtt megjelent katalógusban 6,8-10 millió svájci frankra taksálták.

Pezsgőritkaságok

A Perrier-Jouet cég a világ tizenkét vezető bor- és pezsgőszakértőjének társaságában felbontotta a Guiness Rekordok Könyve által hivatalosan a legöregebbnek kikiáltott pezsgőt.  A Perrier-Jouët 1825-ben zárta üvegbe azt a pezsgőt, amelyet megkóstoltattak a világ legnevesebb pezsgő-és borszakértőivel. Szintén az esemény neves szereplője volt a PJ 1874, amely már egy 1885-ös aukción is a legdrágábbnak bizonyult. 

Elképesztő árak és rekordok

Pablo Picasso Fiú pipával festménye: A Southeby’s 2004-es aukcióján valaki szédítő összeget, 104,1 millió dollárt fizetett érte.

Leonardo da Vinci kódexe:  A Codex Leicester kézirat vevője Bill Gates, 1994-ben 30 802 500 dollárt fizetett Leonardo tudományos iratainak gyűjteményéért.

Római Artemis szobor: 2007-ben ez a több mint kétezer éves Artemis szobor lett az addig legdrágábban elárverezett szobra. Az ismeretlen vevő 28,6 millió dollárt fizetett érte. (most már Alberto Giacometti Sétáló férfi tartja a rekordot.)

 

 

 

 

rekordárverés műkincsek m árverés festmény
Kapcsolódó cikkek