Pénz- és tőkepiac

Ne lehessen nyerni a tőzsdei zuhanáson!

Újra fókuszba került a részvények esésére fogadó tranzakciók korlátozása – tudósít a Cashline.

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) ezen a héten újra napirendre tőzheti az úgynevezett "short selling" tiltásával kapcsolatos kérdéskört, mely azt célozná, hogy ne lehessen olyan könnyen a piaci esésre fogadni, illetve a korlátozások gátat szabhatnának egy olyan újabb lejtmenetnek, mint ami a Lehman Brothers bukása után történt.

Számos elképzelés látott már az utóbbi hónapokban/években napvilágot, de az biztos, hogy egy újabb tiltás önmagában nem állíthatja meg az árfolyamok lemorzsolódását (pláne, ha a gazdasági folyamatok azt támogatják), csak csökkentheti annak mértékét.

A banki profitok csökkeni fognak - legalábbis Meredith Whitney szerint. A neves szakembert egy múlt heti CNBC-s interjúban azt taglalta, hogy a csökkenő hitelportfóliók nyomot hagynak a banki profitokon is, hiszen a jó adósok nem akarnak újabb hitelt felvenni, akik pedig nehezen tudnak törleszteni, azokat pedig a bankok próbálják minél jobban "kimenedzselni" a portfóliókból.

Mindezen hatásokat nem fogja tudni kompenzálni a tavalyi évben olyan jó teljesítményt nyújtó kereskedési üzletág, hisz itt is új szelek fújhatnak, új megoldásokat kell majd találni, hogy több profitra tegyenek szert a pénzintézetek. Éppen ezért a banki részvények akár 10-20 százalékkal is lejjebb kerülhetnek idén, mivel a negyedéves számok fokozatosan elmaradhatnak a piac által várt teljesítménytől. Whitney szerint az amerikai bankok közül a Bank of America lehet még a legkevésbé rosszabb választás, de vele kapcsolatban sem üt meg optimista hangot. Ami a regionális bankokat illeti, tovább folytatódhat a konszolidációs és fúziós hullám.

Lehman profit Bank Meredith Whitney sec short selling Bank of America
Kapcsolódó cikkek