Pénz- és tőkepiac

Satufék - A befektetők már készülnek

Mínuszban zárták az év első hónapját a tengerentúli tőzsdék. Hat hónapos folyamatos emelkedés után januárban a Dow Jones 3,5 százalékot esett, ilyen nagy mértékű süllyedést utoljára tavaly februárban láttak a brókerek.

A többi tőzsdeindex még nagyobbat esett a hónapban, az S&P 500 3,7, a NASDAQ pedig 5,4 százalékot zuhant januárban. A pesti még tartja magát, a BUX az év eleje óta 2,85 százalékkal, 21 831,46 pontra emelkedett, de a hónap közepe óta a budapesti parketten is lefelé tartanak az árfolyamok.

A korrekció oka, hogy egyre több hír szól arról, a kormányok és jegybankok a tavaly a gazdaságba és a piacra pumpált őrületes mértékű likviditást hamarosan elkezdhetik kiszívni a rendszerből. „A tavalyi rali mögött pedig éppen ez az óriási likviditásbőség állt, a fundamentumok ugyanis akkora mértékben nem bővültek, hogy indokolják a 2009-es emelkedéseket” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. „Előbb-utóbb megszorításokra kényszerülnek a kormányok, a befektetők emiatt aggódnak” – mondja Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A tartós gazdasági fellendülésnek ugyanis még nem látszanak a jelei.

A görögországi fejlemények is rontották a hangulatot. Az adósságokkal küzdő ország állampapírhozamai megugrottak a múlt héten, miután cáfolták a hírt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az a dél-európai állam hóna alá nyúl.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Raiffeisen Forián tőzsde Pioneer Alapkezelő kormány befektetés elemző
Kapcsolódó cikkek