Pénz- és tőkepiac

Tollvonással vetett véget a PSZÁF 70 cég életének

Azonnali hatállyal törölték a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb közleményéből.

A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély a PSZÁF döntésének értelmében a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A Felügyelet egyúttal felszólította a Capital Partners a.s-t a függő ügynöki szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

A Felügyelet megállapította, hogy a Capital Partners a.s. függő ügynöki hálózatán keresztül kifejtett magyarországi tevékenysége súlyosan és alapjaiban sérti a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatók tevékenységéről szóló törvénynek az ügyfelek tájékoztatására meghatározott szabályait.

A Felügyelet saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), amely megkezdte a történtek földerítését. Tavaly szeptemberben a Felügyelet két érintett függő ügynök, az AFIN HU Kft. és az Oceangate Securities Kft. esetében a Gazdasági Versenyhivatal eljárását is kezdeményezte.
A közvetítői tanácsadás nyomán az ügyfelek számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor ők a Capital Partners a.s. társasággal léptek kapcsolatba.

Számos közvetítő alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozóan. Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt a valótlan látszatot keltették a potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend lenne az irányadó.

Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke volt minél több ügylet megköttetése az ügyfelekkel, akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására.

felügyelet CAPITAL PARTNERS ügynök pszáf
Kapcsolódó cikkek