Pénz- és tőkepiac

Világrekord: 20 milliárd forint egy szoborért

Abszolút rekordot állított fel a nemzetközi aukciós piacon Alberto Giacometti Sétáló férfi című szobra, amelyet 65 millió fontért (mintegy 20 milliárd forint) adott el londoni árverésén a Sotheby's.

A 20. század egyik legjelentősebb szobrászának számító svájci művész életnagyságú bronz alkotását 12 millió fontról indította az aukciósház, de mindössze nyolc perc alatt elérték az 58 (jutalékkal 65) milliós árat. A szobor szakértők szerint azért váltott ki ekkora érdeklődést, mert ritkán kerülnek árverése ilyen kiemelkedő Giacometti-művek. A rekord azt jelzi, hogy a remekművekért most is élénk az érdeklődés a gyűjtők, befektetők részéről, és a műkincspiac egészében véve megindult kifelé a válságból.

Eddig Pablo Picasso Pipázó fiú című korai festménye tartotta a nemzetközi aukciós csúcsot: a vásznat 2004-ben bruttó 104 millió dollárért (akkori árfolyamon 58,5 millió fontért) adták el New York-ban.

Magáneladások során ugyanakkor születtek magasabb vételárak (Jackson Pollock No.5 című festménye például a hírek szerint 140 millió dollárért cserélt gazdát 2006-ban).

 

Pablo Picasso Pipázó fiú rekordeladás Jackson Pollock No.5
Kapcsolódó cikkek