Pénz- és tőkepiac

Tőkevédett alap napi portfóliókezeléssel a Pioneertól

Már vásárolható az egyik első olyan hazai befektetési alap, amely tőke-védelem mellett rugalmas, a piaci változásokra aktívan reagáló, napi szintű befektetés-kezelését kínál - áll a Pioneer Alapkezelő közleményében.

A Magellán Alap bevezetését az teszi indokolttá, hogy a lakossági befektetők kockázattűrő képessége tovább-ra is alacsony, de egyre tudatosabban kezelik befektetéseiket. Az alap befektetési jegyei forintban kerülnek kibocsátásra, így a januártól napvi-lágot látott kamatadó mentességet is biztosító új TBSZ konstrukció kere-tében is megvásárolhatóak -, vagy NYESZ számlára is elhelyezhetőek lesznek.

A Magellán Tőkevédett Nyíltvégű Származtatott Alap azt az úgynevezett CPPI befektetési stratégiát alkalmazza, amely a fejlettebb tőkepiacokon már évek óta az egyik legnépszerűbb konstrukció a tőkevédett alapok között. „Elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy kipróbált és a közelmúlt nehéz körülményei között is jól teljesítő megoldást hozzunk Magyarországra.” – mondta el Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzátette:„Úgy érzékeljük, hogy a lakossá-gi befektetők egyre közelebbről követik a tőkepiacok alakulását, ezért nagyobb rugalmasságot várnak el befektetéseik kezelésében is.”

Az CPPI elnevezés a befektetési stratégia lényegére utal, miszerint az alapot ke-zelő szakemberek naponta határozzák meg, hogy az alap vagyonának mekkora része kerüljön típusú befektetésekbe (Constant Proportion Portfolio Insurance, azaz konstans hányadú portfólió biztosítás). Ez azt jelenti, hogy egy előre meghatározott szabályrendszer alapján pozitív piaci hangulat során egé-szen magas súlyt is kaphatnak a részvény-befektetések, ugyanakkor egy pesz-szimista hangulatú időszakban a részvénykitettség súlya akár minimálisra is csökkenhet.

A tőkevédelmet az alapkezelő a befektetési politikával biztosítja, úgy hogy a be-fektetés egy meghatározott részét a futamidő végén a tőkét kitermelő állampa-pírokba fekteti. Az alap fennmaradó hányadát pedig a Pioneer portfólió kezelői napi szinten, az éppen aktuális piaci kockázatok figyelembevételével mozgatják a többé és kevésbé kockázatos eszközök között.

„Az alap így akár szélsőséges piaci körülmények között is jó eredményt tud fel-mutatni és a 2009 márciusában befizetett tőke visszafizetését biztosítja a futam-idő végére, miközben az elérhető hozamnak nem szab felső korlátot.” – tette hozzá Vízkeleti Sándor.

Az alap elsődlegesen a feltörekvő piacok növekedéséből profitáló vállalatok papír-jaiba fektet, így Kína, India, Brazília, Mexikó, Dél-Afrika, Törökország, Hong Kong, Tajvan és Szingapúr az elsődleges befektetési célpontok. Az alap további különlegessége, hogy nincs kizárólagosan kötve ezekhez az elsődleges piacok-hoz. Amennyiben tehát a futamidő során a piaci hangulat úgy alakul, hogy jobb teljesítmény várható a fejlett országokból, akár azok részvénypiacaira is befek-tethet.

A 4 éves határozott futamidejű alap a Hozamhajrá Zártvégű Tőkegarantált Alap átalakulásával jön létre és befektetési jegyei mai naptól díjmentesen vásárolha-tóak.

pioneer portfoliókezelés tőkevédett alap
Kapcsolódó cikkek