Pénz- és tőkepiac

Fogyasztói csoportok: megtévesztő reklámok, veszélyes üzem!

A válság miatt ismét megszaporodtak az úgynevezett fogyasztói csoportok. Akik a bankoktól nem kapnak hitelt, azok közül egyre többen dőlnek be a megtévesztő reklámoknak. Azt hiszik, hitelt kaphatnak, pedig csak egy fogyasztói csoport tagjává válnak. Sokszor csak a futamidő végén, akár öt-tíz év múlva juthatnak hozzá a potyára befizetett pénzükhöz. A hatóságok vizsgálódnak, de meg van kötve a kezük.

A fogyasztói csoportok több mint tizenöt éve jelentek meg nálunk, a hatóságok számtalan esetben felhívták a figyelmet arra, hogy ez szabályozatlan terület, ne dőljenek be az emberek. Most a válság hatására ismét gombamód szaporodnak ezek a csoportok, ugyanis sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy pénzre van szükségük, de a bankok nem hiteleznek nekik. A hirdetések alapján azt gondolják, hogy a fogyasztói csoportoknál pénzhez juthatnak, és az utolsó fillérjüket is bedobják a közösbe, aztán akár 10-15 évet is várhatnak az összegre - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A fogyasztói csoport tagjai ugyanis minden hónapban összedobják a pénzt és kisorsolják, hogy abból éppen ki veheti meg az áhított terméket. Ilyen csoportot gyakorlatilag bárki alapíthat - magyarázza Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

Aki a legtöbbet fizeti be, az vásárolhat először, tehát a lista élére ugrik. Ha többen vannak ugyanakkora összeggel, köztük sorsolnak. Így akinek kevés a pénze, mindig a lista végén fog kullogni. A baj az, hogy a működésre csak akkor jönnek rá az emberek, amikor már késő, és már nem kaphatják vissza a kifizetett pénzüket, illetve csak a futamidő végén juthatnak hozzá.

Ezek a fogyasztói csoportok azért szaporodhatnak, mert kihasználhatják az első csoportok megjelenése óta, tehát a több mint tizenöt éve fennálló joghézagot. Nem folytatnak hitelezési tevékenységet a szó hagyományos értelmében, tehát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete alá nem tartoznak. Nincs rájuk vonatkozó külön jogszabály, bár állítólag már elkészült egy törvénytervezet, de elveszett a törvényhozás útvesztőiben. A hatóságok tehát csak a saját felelősségi körül alapján vizsgálódhatnak. A Gazdasági Versenyhivatal azt ellenőrizheti, hogy megtévesztik-e a fogyasztókat ezek a csoportok, például megtévesztőek-e a reklámok.

A PSZÁF pedig azt vizsgálhatja, hogy nem történik-e jogosulatlan pénzintézeti tevékenység - mondja Binder István szóvivő. „Például ha a csoportszervező cég nemcsak a csoporttagoktól megkapott havi befizetéseket sorsolja ki, hanem egyéb forrásokból is helyez ki pénzt.”

A Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Állami Felügyelete is vizsgálódik. De a megtévesztés és a jogosulatlan hitelintézeti tevékenység alapján nem tudják megfogni a fogyasztói csoportokat, akkor hiába érkeznek évente már százával a bejelentések, a hatóságok keze meg van kötve. A jogszabályok szerint ugyanis senki nem jogosult arra, hogy azt vizsgálja: valóban úgy működnek-e ahogy a szerződésben leírták.

befizetések Bűnügyek fogyasztói csoportok
Kapcsolódó cikkek