Pénz- és tőkepiac

Tőzsdézési tanácsok a Wall Streetről

Kétféle ember él a világon; az egyik nem tudja, hogyan lehet gazdag, míg a másik nemcsak, hogy nem tudja, de fél is attól, hogy megpróbálja – állítja Meir Barak, Wall Street-i tőzsdeguru, aki az elmúlt hétvégén, Budapesten tartott előadást.

A sikeres szakember, aki egyben a Tradenet Tőzsdeiskola alapítója, több mint egy évtizedes kereskedői múltat, és több tízezer megkötött tranzakciót tudhat maga mögött.

A Tradenet Tőzsdeiskola idén januárban nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt, ahol elsősorban az amerikai tőzsdén való kereskedés praktikáját sajátíthatják el az érdeklődők. Meir Barak szerint egy dollár nyereség is nyereség, s úgy tartja, semmiféle komplikált megoldás és technikai bravúr nem kell a tőzsdézéshez, sokkal többet ér a gyakorlati tapasztalat, mint a könyvek.

Barak bő egy évtizede egy cég informatikai vezérigazgatójaként döntött úgy, hogy tőzsdézni kezd. Az Izraelben dolgozó cégvezető számára az amerikai tűnt a legmegfelelőbbnek; a kötött munkaideje mellett így módja nyílt időt szakítani a másfajta munkára is. Heteken át tanult és tapasztalt – ismeri el -, majd rátalált egy audio daytrader kereskedői szobára, amely chat formában működött. Ez egy olyan különleges online működő társalgó szoba, ahol profi kereskedők osztják meg kereskedési ötleteiket, tapasztalataikat az érdeklődőkkel a kereskedési idő alatt. Barak belevágott az új lehetőségbe, majd később megalapította a világ egyik legnagyobb daytrader iskoláját, és az elmúlt évek során több mint ötezer sikeres kereskedőt képzett ki.

Az izraeli tőzsdemester két tanóra alatt akár 560 dollár nyereséget is produkál, sajátos technikai elemző, aki nem a szokásos, fél évre vagy egy évre szóló tőzsdei analíziseket állítja elő, hanem a pillanatnyi részvénymozgásokból von le következtetéseket. Ha észreveszi, hogy fordulat következik a börzén, azonnal reagál, és másodpercek alatt ad-vesz részvényeket.

A Tradenet nem csupán a daytradinggel foglalkozik, hanem tanítják az úgynevezett swing trade-et is. Ezzel megpróbálnak meglovagolni olyan többnapos vagy akár egy hétig tartó szakaszokat is, amely időszak alatt egy-egy többnyire egy irányba mozog, azaz hosszabb ideig folyamatosan gyengül vagy éppen  erősödik. A swing trade-nek van azonban egy fontos feltétele: Barakék csak olyan papírokba fektetnek ilyenkor, amelyek forgalma meghaladja a napi 700 ezer darab részvényt, miközben igyekeznek elkerülni a nagy ugrásokat produkáló piaci szereplőket. Erre azért van szükség, hogy bármikor biztonságosan ki tudjanak szállni a felvett eladási vagy vételi pozíciókból.

Novák Zsolt, egyéni független befektető és tanácsadó szerint a profi befektető pontosan tudja, hogy milyen kicsi és nehézkes a hazai piac, és mekkora lehetőségek rejlenek az amerikai tőzsdei ügyletekben. A tengeren túli börze hatalmas likviditással bír, a virtuális parketten több tízezer részvény forog, így mindig történik valami. A költségek nagyságrendekkel alacsonyabbak, mint itthon, miközben a könnyű hozzáférés miatt bárki, úgymond „mellékállásban” is tőzsdézhet.

Az amerikai börzén már nagy tapasztalattal bíró szakember szerint az amerikai piac igénybevételéhez ma már kiváló kereskedési szoftverek állnak rendelkezésre. A sikeres kereskedéshez ezek után már csak a megfelelő kereskedési stratégia és az ideális money-management kialakítására van szükség. Ez utóbbi keretében kiemelten fontos a kívánatos hozam-kockázati arány, a megfelelő kilépési stratégia, s tudatosítani kell, hogy soha nem a tőzsdei szereplőnek van igaza, hanem a piacnak.

Novák Zsolt a tőzsde pszichológiájáról szólva úgy véli, igaz, hogy a börze az egymást követő lehetőségek kifogyhatatlan tárháza, ugyanakkor egyéb lehetőség híján nem szabad kereskedni és azzal kockáztatni a napi megélhetéshez szükséges pénzeket.

börze Meir Barak tőzsde daytrading tradenet
Kapcsolódó cikkek