Pénz- és tőkepiac

Veszélyben a tőkeáramlás?

Figyelmeztetés. Miközben a feltörekvő piacokra történő tőkeáramlás közelít a pénzügyi válság előtti szinthez, nő az aggodalom is, hogy a szigorúbb monetáris politika akadályozza a befektetések növekedését.

A világ vezető pénzügyi intézményeinek szövetsége, az Institute of International Finance (IIF) szerint a kemény szabályok és más reformok meghosszabbíthatják az alacsonyabb növekedés és a nagyobb időszakát az Egyesült Államokban és Európában.
A Nemzetközi Valutalap pénzügyminiszteri tanácskozásának résztvevőihez intézett üzenetében a szervezet arra figyelmeztet, hogy a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (Basel Committee on Banking Supervision) által kialakított szabályokkal „túllőhetnek a célon”. Komoly visszahúzó hatásukkal éveken keresztül útját állhatják a nagyobb növekedésnek és a munkanélküliség csökkenésének az USA-ban. A bankok viszonylag nagyobb gazdasági szerepe miatt ez a hatás még erőteljesebben jelentkezhet az euróövezetben, s kézzelfoghatóvá válhat Japánban és a feltörekvő piacokon is.
Tavaly 60 milliárd dollárra (44 milliárd euróra) esett vissza a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokon. Az idén ez elérheti a 708,6, jövőre a 746,4 milliárd dollárt. Philip Suttle, az IIF vezető közgazdásza ugyanakkor megállapította, hogy a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokra nem olyan mértékű, mint amekkorára három hónapja számítottak. A mérsékeltebb növekedést szerinte az ottani magasabb kamatlábak miatti aggodalmak is magyarázzák. FT.com

VG-->

Philip Suttle tőkeáramlás IIF vezető közgazdásza
Kapcsolódó cikkek