Pénz- és tőkepiac

10 millió eurós tőkeemelés a CIG Pannónia Életbiztosítónál

Tegnap megtartotta éves rendes Közgyűlését a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt., amelyen a részvényesek elfogadták a Társaság előzetes éves tervének 50 százalékos túlteljesítését tartalmazó 2009. évi beszámolóját. A Társaság működésének első teljes évében piacvezető a rendszeres díjas, befektetésekhez kötött életbiztosítások új szerzésének állománydíjában. A közgyűlés elfogadta az Igazgatóság által előterjesztett, 2010 és 2012 közötti időszakra vonatkozó, további jelentős díjbevétel növekedést tartalmazó stratégiáját.

A CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. ma megállapodást írt alá 10 millió euró értékű zártkörű tőkeemelésről az ELAN SBI Capital Partners Zrt. társasággal. A tranzakció révén a befektető 10 százalékos tulajdonrészt szerez 480 forintos részvényenkénti árfolyamon. A CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. és az ELAN SBI Capital Partners Zrt. között stratégiai szakmai együttműködés indul biztosítási termékek jövőbeni internet alapú értékesítését megcélozva, és középtávon további célkitűzés a közép-kelet európai régióban pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégcsoporttá való átalakulás.

A Társaság közgyűlése

A 2009. évet lezáró közgyűlésen Horváth Béla, az Igazgatóság elnöke ismertette a részvényesekkel a Társaság gazdálkodási eredményeit. A 2008. évi értéket közel megháromszorozva, 12 milliárd forint díjbevételt realizált a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.

„A Társaság piaci részesedése a befektetéshez kötött életbiztosítások új szerzése terén 16 százalékra emelkedett és ezzel piacvezető lett. Már a Társaság megalapításakor stratégiai célkitűzés volt a piacvezető pozíció megszerzése, ugyanakkor ezt a tavalyi üzleti tervünk 50 százalékos túlteljesítése mellett, a tervezettnél sokkal korábban sikerült elérnünk.” – értékelte Horváth Béla, az Igazgatóság elnöke a tavalyi teljesítményt. A befektetésekhez kötött, folyamatos díjú unit-linked életbiztosítások 530 ezer forintos átlagdíja szintén kiemelkedő teljesítménynek számít a hazai piacon. Az építkezési szakasz átlagnál magasabb költségterhe okán 2,2 milliárd forint veszteséggel zárta a 2009. évet.

Járai Zsigmond, a Társaság Felügyelőbizottságának elnöke a tavalyi évet értékelve kiemelte: „A piac visszaigazolta stratégiánkat: innovációval, a piaci igényekre történő gyors reagálással, tudatos építkezéssel újonnan induló piaci szereplőként is jelentős eredményeket lehet elérni. Különösen figyelemre méltó, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. tavalyi dinamikus fejlődése egy rendkívül nehéz időszakban, szűkülő piaci környezetben következett be.”

A 2009. november 4-i rendkívüli Közgyűlésen elhatározott zártkörű tőkeemelés 2010 márciusában bejegyzésre került. A Társaság részvényesei az Igazgatóság előterjesztését követően elfogadták a 2010 és 2012 közötti időszakra kiterjedő középtávú stratégiát, mely változatlan alapértékek mellett további dinamikus növekedést tartalmaz. A Közgyűlés megtárgyalta és elfogadta az Igazgatóság beszámolóját a Tőzsdei Bevezetés kiemelt projekt előkészületeiről.
 
10 millió eurós zártkörű tőkeemelés szakmai együttműködéssel

Közgyűlési felhatalmazás alapján, az Igazgatóság a mai napon megállapodást írt alá az ELAN SBI Capital Partners Zrt. kockázati tőkealap kezelő társasággal 10 millió eurós zártkörű tőkeemelésről, amely az SBI European Fund kockázati tőkealapon keresztül kerül lebonyolításra. A 100 millió euró tőkével rendelkező SBI European Fund 480 forintos részvényenkénti árfolyamon végrehajtott tőkeemelésével 10 százalékos részesedést szerez a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt-ben.

„Az SBI European Fund befektetőinek megítélése szerint az SBI számára rendelkezésre álló erőforrások, a CIG erős menedzsmentje és prominens tulajdonosi köre együttesen új növekedési potenciált jelent a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. számára” – értékelte a tranzakciót Tzvetkov Julián, az ELAN SBI Capital Partners Zrt. vezérigazgatója.

A kockázati tőkealap többségi tulajdonosa, áttételesen az SBI Holdings, a pénzügyi szektorban 74 aktív társaságban rendelkezik befektetéssel, így biztosítási – élet és nem-élet – területen egyaránt kiterjedt nemzetközi tapasztalatokkal bír. A CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. és az ELAN SBI Capital Partners Zrt. között stratégiai szintű szakmai együttműködés indul biztosítási termékek jövőbeni internet alapú értékesítését megcélozva. Középtávon további célkitűzés a komplex pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégcsoporttá való átalakulás, jelentős know-how importálásával. Az új befektető a Felügyelőbizottságba, valamint az Igazgatóságba is egy-egy tagot delegálhat.

„A CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. alapítóinak meggyőződése, hogy az elmúlt két évben tapasztalt intenzív növekedés fenntartásában és Társaságunk tevékenységének kiterjesztésében jelentős hozzáadott értékkel bírhat az SBI Csoporton belül meglévő széleskörű pénzügyi termékismeret és tapasztalat” – értékelte a zártkörű tőkeemelést Járai Zsigmond.

Az SBI European Fund támogatja a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. tőzsdei megjelenését és határozott szándéka, hogy tulajdonrészét a részvények tőzsdei bevezetését követően is megtartsa.

 

Pannónia életbiztosító elan CIG Járai Zsigmond CAPITAL PARTNERS hirváth béla
Kapcsolódó cikkek