Pénz- és tőkepiac

A görög válság hatása a magyar részvényforgalomra

Ismét emelkedő hetet zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), miután az egy héttel ezelőtti esés után, kedd és szerda kivételével minden nap emelkedni tudott az értéke.

A BUX a héten 295,18 pontot, 1,21 százalékot gyengült, így pénteken 24.764,76 ponton zárt, míg egy héttel korábban 24.469,58 pont volt a záróértéke.

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 3.537,75 ponttal, 16,6 százalékkal magasabban áll.

A közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 0,30 százalékot, 6,49 pontot veszített értékéből, és pénteken záráskor 2.163,56 ponton állt.

A hét első napján a pozitív nemzetközi hangulat és a magyar választások végeredménye is segítette a BUX-ot, aminek hatására csaknem két százalékkal emelkedett az előző hét pénteki záróértékéhez képest. A szakértők úgy vélték, a hétfői erősödése azt mutatta, hogy a piaci szereplők kedvezően fogadták a kétharmados parlamenti többség megszerzését - ez látszott a forint erősödésén is -, ennek birtokában ugyanis megléphetők azok a reformintézkedések, amelyek szükségesek a gazdaság talpra állításához.

Kedden már jelentősen rosszabb volt a nemzetközi piaci hangulat a hétfőinél, így a nemzetközi tőzsdékkel együtt a BUX is veszített értékéből. A negatív zárás ellenére azonban jelentősen felülteljesítő volt a BUX mind a régióbeli, mind a nyugat-európai tőzsdékhez képest. A hét folyamán számos vállalati gyorsjelentés látott napvilágot, azonban ezek nem befolyásolták érdemben a BUX árfolyamát. Kedden erőteljesen gyengülni kezdett a forint is.

A hét legpesszimistább napja a szerda volt, amely folyamán a görög, illetve a portugál adóskockázati besorolást is leminősítették nemzetközi hitelminősítő társaságok. Ennek eredményeként zuhanásba kezdtek a tőzsdék, és a forint is tovább gyengült. Szerdán a legnagyobb mértékben a Magyar Telekom árfolyama csökkent, azonban a 79 forintos, 9,85 százalékos esésből 74 forint a keddi osztalékfizetés miatt következett be, miután szerdán már osztalékrészvény nélkül forgott a papír.

Csütörtökön és péntek délelőtt már ismét az optimizmus uralkodott a piacokon, a pénteki kereskedés végére azonban jelentősen esni kezdtek az európai vezető tőzsdeindexek.

A részvénypiac forgalma 130,17 milliárd forintot ért el, szemben az előző heti 135,3 milliárd forinttal.

A heti forgalom több mint felét, 69,54 százalékát az OTP adta 90,5 milliárd forint értékben. A Mol 14,2 milliárd forint forgalmat ért el, míg a Magyar Telekomban több mint 14,1 milliárd forint értékben kereskedtek a héten. A Richter forgalma 6,6 milliárd forintot tett ki.

A hét nyertese a Mol volt, mivel a társaság részvényeinek értéke 3,29 százalékkal erősödött egy hét alatt, így pénteken 20.550 forinton fejezte be a kereskedést. A többi vezető papír az OTP kivételével gyengült az elmúlt héten.

Az OTP árfolyama 1,84 százalékkal, 130 forinttal 7.180 forintra erősödött, a Magyar Telekomé 10 százalékkal 80 forinttal 720 forintra esett, a Richter egy hét alatt 0,49 százalékkal, 210 forinttal 42.990 forintra gyengült.

görög válság magyar részvények
Kapcsolódó cikkek