Pénz- és tőkepiac

Egyesül a Prémium és az Axa magánnyugdíjpénztár

A Premium Magánnyugdíjpénztár bejelenti, hogy 2010. július 1-jével egyesül az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral. A két pénztár a döntést a befektetési szabályok elmúlt években történt változásaival, valamint a tagok érdekét szolgáló gazdaságossági szempontokkal magyarázza.

Az AXA Nyugdíjpénztár taglétszám szerinti piaci részesedése az összeolvadást követően csaknem 2 százalékkal, 8 százalékra nő, míg taglétszáma 25 százalékkal, vagyona pedig 17 százalékkal bővül.

„A Premium Magánnyugdíjpénztár és az AXA Nyugdíjpénztár egyesülése a befektetési szabályozás elmúlt években bekövetkezett változásaival – a választható portfóliós rendszer 2009-től történő kötelező bevezetésével, illetve a devizamegfeleltetési szabályok tavaly augusztusi hatályba lépésével – magyarázható. Utóbbi a diverzifikáció lehetőségének szűkülését és az egyes pénztári portfóliók eszközösszetételei közötti különbségek csökkenését eredményezve a két pénztár egyesüléséhez vezető végső okot szolgáltatta. Az egyesülés eredményeképpen a fajlagos költségek csökkenéséből keletkező megtakarítást az AXA a nyilvántartás és az ügyfélkiszolgálás minőségének fejlesztésére fordítja majd” - ismertette a közgyűlési döntés okait Bába Julianna.

A Premium Magánnyugdíjpénztár tagjai június 30-áig elektronikus illetve postai úton küldött levél formájában, valamint a pénztár honlapján kapnak tájékoztatást az egyesülésről. A munkáltatókat szintén június folyamán értesíti a pénztár a változásról, valamint a július 1-je utáni bevallási, befizetési teendőikkel kapcsolatos tudnivalókról.

„Az egyesülés kapcsán a jelenlegi pénztártagoknak nincs teendőjük. A Premium Magánnyugdíjpénztár tagjai automatikusan az eddigi portfóliójukkal megegyező kockázati szintű portfólióba kerülnek az AXA Nyugdíjpénztárnál. Tagsági viszonyuk jogfolytonosnak minősül: azaz az egyesülés nem számít pénztár- illetve portfólióváltásnak, így ezzel a pénztártagok hozamgarantált tőkéhez való joga nem csorbul.” - mondta el Bába Julianna.

Az AXA Nyugdíjpénztár piaci részesedése a Premium Magánnyugdíjpénztár beolvadásával csaknem 2 százalékkal, 8 százalékra növekszik. A pénztártagok létszáma a jelenlegi, mintegy 210 ezerről 2010. június 30-át követően 25 százalékkal bővül, így elérheti a 260 ezer főt. A pénztár vagyona ezzel párhozamosan 17 százalékkal emelkedik, s így meghaladhatja a 230 milliárd forintot.

egyesül rszesedés Premium Magánnyugdíjpénztár AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek