Pénz- és tőkepiac

Izgalmas pillanatok jöhetnek a devizapiacon

„Bár pont a mai kamatdöntést megelőző néhány napban a forint erősödni tudott, a legutóbbi kamat meghatározó ülés óta eltelt időszakban egyértelműen nőtt a bizonytalanság, elsősorban az elmélyülő európai adósságproblémák miatt, de néhány belpolitikai hír is borzolta némileg a kedélyeket” - mutat rá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter szerint egy ilyen helyzetben a kivárás mindenképpen indokolt lépés, különösen akkor, ha a lazítási ciklusnak amúgy is a vége felé járunk. Várakozásai szerint bár a jelenlegi emelésének lehetősége semmiképp sincsen terítéken, nehezen képzelhető el az aktuális gazdasági kondíciókat vizsgálva, hogy 5 százalék alá csökkenjen az irányadó ráta. Vizkelety Péter úgy véli, a kitűzött időhorizonton megvan a lehetőség arra, hogy a jegybank inflációs célja teljesüljön. 

„A forint már 2009 tavasza óta 265-280-as sávban mozog az euróhoz képest. Ez az 5-6 százalékos ingadozás nem tekinthető túlságosan nagynak, azzal együtt, hogy valóban, az ingadozás intenzitása az utóbbi hetekben megnövekedett” - véli Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. Hozzáteszi: „Mindez elsősorban külső tényezőknek volt betudható, így azok enyhülésével csökkenhet a volatilitás is.

Mindezidáig a belpolitikai események kevés hatással voltak az árfolyamra, miután a befektetők az új kormány megalakulásáig talán kevesebb jelentőséget tulajdonítottak a politikai nyilatkozatoknak. Hogy az új kormány első munkanapján a monetáris tanács is ülésezik, ráadásul az alapkamatról is dönt, igen izgalmas pillanatokat hozhat a devizapiacon, ismervén azt, hogy a jegybank és a kormány viszonya enyhén fogalmazva is hűvös.”

A májusi tőkepiaci események megmutatták, hogy mennyire törékeny a piaci helyzet, és ilyen környezetben érthető az MNB óvatossága, hisz az esetleges további kamatcsökkentések erőltetése több kárt okozhat, mint hasznot - értékelte Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere az MNB mai döntését.

Vízkelety alapkamat devizapiac befektető Generali Alapkeztelő volatilitás kamatdöntés jegybank
Kapcsolódó cikkek