A Blitz Galéria és a MEO révén a hazai művészeti szcéna régi, jól ismert szereplőjének számító Kováts Lajos által vezetett BUMBUM első festményárverése indítja a májusi aukciós idényt. A másfél száz tételnyi, igényesen válogatott festmény- és szoboranyagot áttekintve ismét az az érzésünk támadhat, mint tavaly az Abigail katalógusai láttán: sok első vonalbeli mű csapódik le a közepes méretű cégeknél annak köszönhetően, hogy a Kieselbach Galéria a bizonytalan piaci helyzetben nem vállalkozik árverés szervezésére. A BUMBUM egyebek mellett a Kékruhás nő enteriőrben című Rippl-Rónai-festménnyel (44. tétel, 15 millió forint) és Berény Róbert hasonló árú művével (Eta macskával, 51.) rukkol elő, de egy jelentős korai Aba-Novák-olajképre (Királyok imádása, 1921; 30. tétel, 3,5 millió), Czóbel-csendéletekre, Vaszary-, Barcsay- és Moholy-Nagy-munkákra is licitálhatunk holnap este a Falk Miksa utcában. A kiváló klasszikus anyagot nem kevésbé erős kortárs mezőny egészíti ki: a Bak Imrétől ef. Zámbó Istvánig terjedő névsor szinte teljesen lefedi az 1945 utáni magyar képzőművészeti kánont. A kortársak kikiáltási árai pár százezer forinttól hárommillióig terjednek.

A debreceni Villás Galéria szombaton rendezi meg aktuális festmény- és műtárgyaukcióját. A képzőművészeti anyagban ezúttal is erős művek képviselik az alföldi mestereket; a legmagasabb kikiáltási árról Koszta József egy virágcsendélete indul (105., 2,2 millió). Kiemelkedő darab a 106. tétel is, Szőnyi István korai, 1921-ben festett női portréja (1,6 millió), amelyet a Magyar Nemzeti Galéria szakemberei védetté nyilvánítottak. A festmények után mintegy száz ezüsttárgy és néhány tucat egyéb műtárgy, illetve bútor kerül kalapács alá.

A hónap második hetében tartja vegyes profilú, kétnapos tavaszi nagyárverését a Pintér Aukciósház. Szerda este 121 régi és modern festmény, grafika, illetve szobor vár vevőre. A zömmel néhány százezer forintos kikiáltási árú tételek között Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Kmetty János, Gyarmathy Tihamér, Schéner Mihály és mások munkáit is megtaláljuk. Az egyik legmagasabb árú alkotás az 1875-ben született Kováts Károlynak a millennium évére datált kvalitásos, nagyméretű zsánerképe (Golyózó gyerekek, 2,8 millió). Az aukciót záró műtárgyanyagban számos alacsony és néhány közepes árfekvésű ezüsttárgy, továbbá műtárgyak és keleti (főleg japán) képző- és iparművészeti alkotások szerepelnek. Bútorokat ezúttal nem árverez Pintér Péter.

A csütörtöki kortárs aukció anyagába többek között Bukta Imre, Pauer Gyula, Rácmolnár Sándor, Lossonczy Tamás munkáit válogatta be a cég kortárs részét irányító Pintér Sonja. A legmagasabb kikiáltási árakkal sajátos módon nem festmények, hanem üvegobjektek büszkélkedhetnek. Lugossy Mária Mikrokozmosz című 1999-es alkotása (48.) 1,9 millió, Bohus Zoltán nyolc évvel későbbi, Vízió címet viselő munkája (6.) 1,7 millió forintról várja majd az ajánlatokat.