Pénz- és tőkepiac

A medve napja - Mi várható a pesti parketten?

Nem várható derűs hétkezdet a piacokon. Jóllehet, Varga Mihály miniszeterelnökségi államtitkárának hétvégi kijelentése, miszerint fontos feladat tartani a vállalt államháztartási hiánycélt, a nap elején hozott némi megnyugvást, ám ezt inkább csak a devizapiacokon lehetett érzékelni.

Később azonban ismét várhatóak jelentősebb kilengések. A pesti részvényindex már pár perccel a nyitás után 5 százaléknál nagyobb mértékben gyengült. A BUX negyed tízkor 5,14 százalékos csökkenéssel 20 194,78 pontra esett. Az OTP papírok kereskedését fel is függesztették, mert 10 százalékot meghaladó mértékben esett az árfolyama, egészen 4 340 forintra.

Az amerikai tőzsdéken már pénteken elromlott a hangulat, a vezető részvényindexek 3 százalék feletti mínuszban zártak. A Marketwatch a vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok mellett a magyar adósságproblémákkal, a kormány csődközeli helyzetről tett nyilatkozataival indokolta a tetemes zuhanást. A részvénypiacok lejtmenetével párhuzamosan ugyanakkor a dollár ismét új négyéves csúcsot ért el az uniós devizával szemben.
Az amerikai tőzsdék hatására ma reggel Ázsiában is mínuszok születtek: a japán Nikkei 3,5 százalékos csökkenést produkált.

A csütörtöki és pénteki 5 százalékos forintzuhanás után hétfőn reggel mérsékelten erősödött a hazai fizetőeszköz a bankközi piacon. Az euróval szembeni jegyzések a péntek esti 289 körüli zárószintről 286,5-ig süllyedtek, egy dollárért 242 helyett 240 forintot, egy svájci frankért 208 helyett 206 forintot kértek fél kilenc magasságában.

forint OTP MarketWatch adósság devizapiac BUX Varga Mihály BÉT
Kapcsolódó cikkek