Pénz- és tőkepiac

A tegnapi meccset a bikák nyerték

Az amerikai részvénypiac tegnap június egyik legszebb emelkedését produkálta – minden vezető index 2% fölötti drágulást ért el. Az S&P500 index 1040-es éves mélypontja most már biztonságos távolságban van.

Szerző: Tradenet Global

A piac nyitásától az index rögtön az EMA200 fölé került – először a hónapban. Technikailag ez egy jelentős mozgás, ami azt is jelezheti, hogy az utóbbi idők hanyatlása a végéhez közeledik. A portfolió-menedzserek üres kézzel nézték végig a múlt heti emelkedést. Tudják, hogy a negyedév a végéhez közeledik, és hamarosan bevásárolnak a részvényekből.

Az indexek kedden élesen emelkedtek. A technológiai és ipari részvények voltak a piac vezetői, főként az európai kitettséggel is rendelkezők. A Dow Jones 2.10%-ot, az S&P500 index 2.35%-ot, a NASDAQ pedig 2.76%-ot erősödött. A forgalom még mindig gyenge, csupán 1.16 milliárd cserélt gazdát a NYSE-n.

Bár a Dow Jones 214 pontos növekedése megkérdőjelezhetetlen, a bikák akciója inkább egy short-zárásra emlékeztet. Az emelkedésnek látszólag nem volt alapja, semmi pozitív hír nem jött ki kedden. A feldolgozói index csak enyhén emelkedett, az áruházlánci eladások viszont még csökkentek is 7%-kal, és a forgalom is alacsony volt. Technikailag azonban a rally jó hatással volt a piacra, de magasabb forgalom volna szükséges, hogy a trend valóban megváltozzon.

A Tradenet Online Klubban tegnap az emelkedés hatására a vételi kereskedési ötleteket részesítették előnyben. A Tradenet Online Klub a Tradenet Hungary tőzsdeiskola nemzetközi gyakorló chatszobája, ahol mind a külföldi, mind a hazai elemzők és diákok osztják meg egymással kereskedési ötleteiket az év minden kereskedési napján piacnyitástól piaczárásig.

A tegnapi nap egyik legjobb ötlete Giltner Dávid oktatótól érkezett, az ASIA nevű részvényt longolta 22$ felett, ez után az ötlet után a részvény áttörte a 22$-os szintet és megállás nélkül emelkedett egészen 22.80 $-ig. A részvény 16.00-kor (EST) 22.71 $-on zárt.

ASIA nevű részvény napon belüli 5 perces grafikonja:

S&P 500 (SPY)

Technikai szempontból a piac fantasztikusan viselkedett. Tripla támasz található az éves mélypont 104.5-es értékénél, ahonnan erős felpattanást láttunk az EMA200 fölé. A száguldás közben az index elhagyta az EMA20-at, és az első ellenállással csak az EMA50 112.32-es értékénél találkozott. Káprázatos rally volt, ami végre bezárta a múlt havi rést 107.54-nél.

A küzdelem folytatódik a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trendért. A bikák próbálják az indexet Az EMA200 110.14-es értéke fölé nyomni. Másik oldalról viszont folyik a küzdelem az éves mélypontért is, mely a SPY ETF-en jelenleg 104.38 ponton áll. Elképzelhető, hogy az index e szint alá hanyatlik, és a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trend veszélyben van. A bikák azonban optimisták. Az éves 104.50-es mélypont még mindig támaszul szolgál, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index 2.35% mozgással zárt 1115 ponton.

NASDAQ (QQQQ

A keddi kereskedésben a technológiai részvények erősek voltak. Az index a hanyatlásokból a lehető legjobb formában jött ki, és még csak nem is kellett küzdenie az éves mélypontért. A tegnapi emelkedéssel a Nasdaq a 20 és 50 napos EMA fölé került. Az emelkedést csupán a havi csúcs, a 46.77-es ellenállás állította meg. Most mindennél fontosabb kérdés, hogy az index képes lesz-e túllépni ezt a szintet és bezárni a 47.85-nél lévő gap-et.

Az index 2.76% mozgással zárt 2306 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A 330-as szinteken való billegés végül kedvezően ért véget. A délutáni kereskedés sztárja a félvezetők ágazata volt, új havi csúcsra emelkedve. Az index így minden fontos napi mozgóátlag fölött van. A technikai légkör nem változott már egy ideje, és a 2009 óta tartó emelkedő trend még mindig érvényben van.

A szektor 5.54%-ot erősödve 371.47 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index képes volt visszatérni az év eleje óta tartó emelkedő trendbe, az emelkedés szöge azonban az elmúlt két és fél hónapban jelentősen csökkent. A szektor az EMA200 48.24-es értéke fölött kereskedik, de nagyon közel hozzá. Tegnap az index az EMA20 fölé emelkedett, és célba vette az EMA50 50.96-os értékét.

Az index 2.68% emelkedéssel 49.85 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotech szektor ismét megmutatja értékét. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot.
Az ágazat nagyjából meg tudott maradni az EMA200 fölött. Az árfolyam pillanatnyilag az EMA50 1097.49-es ellenállási szintjénél tartózkodik.

A szektor 2.24% emelkedéssel zárt 1095 ponton.

medvék Dow Jones bikák spy Nasdaq EMA200
Kapcsolódó cikkek