Pénz- és tőkepiac

Csalódtak tegnap a bikák

A csütörtökről és péntekről maradt pozitív lendület erős nyitást eredményezett hétfőn, a nap első felében szép emelkedést eredményezve a részvényeknek.

Szerző: Tradenet Global

Majd a Moody’s Görögországot több fokozattal is leminősítve a „komolytalan” kategóriába helyezte (Az S&P már másfél hónapja megtette ezt). Erre a hírre megfordult a piaci trend, a medvék színre léptek és kiradírozták a korábbi nyereségeket.

A trendfordulót az alacsony forgalom is segítette. A forgalmi adat kétélű fegyver, mivel mindkét irányba vezetheti a piacot. Tegnap a medvéket szolgálta, akik eladásokkal válaszoltak a tegnapi európai hírekre. A nap végi trendforduló az utóbbi hetekben azonban már szokásos eseménynek tekinthető.

A részvények enyhe csökkenést produkáltak, a leggyengébb a nyersanyag- és a pénzügyi szektor volt. A Dow Jones 0.2%-ot, az S&P500 index 0.18%-ot halványult, a NASDAQ azonban hajszálnyival, 0.02%-kal feljebb végzett. A forgalom csupán 1.04 milliárd volt a NYSE-n.

A tegnapi hanyatlás csalódást jelentett a bikáknak, főleg technikai szemszögből. Korábban az S&P500 index megérintette az EMA200 1107.95-ös értékét, amit az index múlt hónapban csak nehezen tudott megtörni. A hétfői próbálkozás során a vevők képtelen voltak elegen összegyűlni, és a kérdéses szint tesztelése másodszor is kudarcba fulladt.

 
S&P 500 (SPY)

A vevők kísérlete arra, hogy az EMA200 fölé emeljék az indexet a kereskedés elején, sikertelen volt tegnap. Egy pillanatig úgy tűnt, hogy a piac kitöri a múlt heti csúcsot, és elindul a május óta nyitva lévő gap bezárására 111.76-nál. Az alacsony forgalom azonban nem tette ezt lehetővé, és az index pirosban zárt.

A küzdelem folytatódik a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trendért. A bikák próbálják az indexet Az EMA200 110.14-es értéke fölé nyomni. Másik oldalról viszont folyik a küzdelem az éves mélypontért is, mely a SPY ETF-en jelenleg 104.38 ponton áll. Elképzelhető, hogy az index e szint alá hanyatlik, és a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trend veszélyben van. A bikák azonban optimisták.

Az éves 104.50-es mélypont még mindig támaszul szolgál, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index by 0.18% mozgással zárt 1090 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A küzdelem a 2009-2010 egyik legerősebb szektorában, a technológiai szektorban egyre élesedik. A harc az EMA200-ért folyik, ami még emelkedik, de egyre kisebb szögben.

Hétfőn a Nasdaq újra tesztelte a rövidtávú mozgóátlagokat. Az EMA20 jelenleg 45.57 ponton áll. A hétfői zárás kissé rossz ízt hagyott, de lehetséges egy újabb nekifutás az index magasabbra emeléséért.

Az index 0.02% mozgással zárt 2244 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Egyik oldalról a bikák megnyugodhatnak, a szektor az EMA200 fölé emelkedett, így a július óta tartó emelkedő trend még érvényben van. Ez a hét volt az első, amikor az index egy pillanatra e fontos mozgóátlag alatt zárt.

Másrészt azonban az elmúlt három nap emelkedése a szektort a rövidebb mozgóátlagok teszteléséig húzta fel, ám a tegnapi zárás negatív érzületű lett a Hullócsillag gyertyaalakzat miatt.  Az elmúlt hetekben a szektor többször is megjárta a 330-as szinteket, ahol a vevők várakoznak. Amennyiben ez a szint elesne, a szektor következő csatája valószínűleg a 310-es éves mélypont körül lenne.

A szektor 0.7%-ot erősödve 352 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index képes volt visszatérni az év eleje óta tartó emelkedő trendbe, az emelkedés szöge azonban az elmúlt két és fél hónapban jelentősen csökkent. A szektor az EMA200 48.22-es értéke fölött kereskedik, de nagyon közel hozzá. Tegnap az index bezárta az EMA20-nál lévő rést, ahol ellenállásba ütközött és a nap vége felé hanyatlani kezdett.

Az index 0.78% eséssel 48.55 ponton zárt.


Biotech ($BTK)

A biotech szektor ismét megmutatja értékét. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot. Mostanra a legtöbb szektor az EMA200 alá került, de a biotechnológia ágazat még mindig tartja ezt a szintet. Ám a csata közepén vagyunk. A szektor idén még nem volt az EMA200 alatt, aminek jelenlegi értéke 1015.38 pont. Ez kulcsfontosságú szint. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után.

A szektor 0.29% emelkedéssel zárt 1071 ponton.

medve bika Dow Jones Moody's S&P leminősít Görögország Nasdaq EMA200
Kapcsolódó cikkek