Pénz- és tőkepiac

Csúcsot dönt a svájci frank - Lassan lépnie kell a jegybanknak

Folytatódik a svájci frank szárnyalása: az alpesi valuta egyarán erősödött a forinthoz és az euróhoz képest is. A frankban eladósodottak szívhatják a fogukat, törlesztőrészleteik tovább emelkedhetnek.

Délután 4 óra körül a svájci frank 215,160 fotinot ért a bankközi devizapiacon, ami majdnem a valaha volt leggyengébb forintárfolyamot jelent, ám az éves csúcs már a múlté. A frank az euróval szemben is csúcsra ér, hiszen 1,3432-es szintjével a valaha volt legerősebb szintre került a közös európai fizetőeszközzel szemben. A dollár 232,26, míg az euró 286,430 forintot ér. Egy euróért 1,23230 dollárt adnak.

Az OTP  4719 forinton zárt, 2,09 százalékot gyengülve a pénteki záróárhoz képest. A BÉT gyakorlatilag stagnál péntekhez képest (38 pontos, 0,18 százalékos emelkedés)

Friss piaci adatok itt találhatók

Az elemzők már korábban figyelmeztettek: lehet számítani a további gyengülésre, volt, aki a 230-as szintet is elképzelhetőnek tartotta, míg Barcza György arról beszélt, hogy 2-3 évbe telik, míg a forint visszatér a 180-190-es árfolyamszinthez.

A pénzügyi szolgáltatók devizahitel-állományának értéke a folyamatok nyomán várhatóan több százmilliárd forinttal növekszik - írtuk mai számunkban. Az MNB adataiból kiindulva, hacsak nem történik valami kedvező fejlemény, a svájcifrank-kölcsönök állománya áprilishoz képest csak az árfolyamhatás miatt 400 milliárd forinttal növekszik június végére.

Mai lapértesülés szerint a kormány az IMF-EU-hitelből fennmaradó 6 milliárd eurót használná a frankhitelesek megsegítésére.

"A forintárfolyam gyengülésének egyelőre még csekély az érdemi hatása, de minden esély megvan arra, hogy a gyengülés – a svájci frankkal szemben - tartós legyen. Előrejelzéseink szerint a frank árfolyama 200 forint felett marad rövidtávon és a svájci deviza az euróval szemben is erősödni fog" – mondta a Világgazdaság Online kérdésére Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. Az elemző szerint az árfolyamgyengülés elsődleges hatása a hitelek törlesztőrészleteinek megnövekedése, ami közvetve a lakossági fogyasztás visszaeséséhez vezethet. "Van valamicske pozitív hatása is az árfolyam gyengeségének: valamit ez lendíthet a magyar exportőrök helyzetén" - jelentette ki az elemző, aki szerint azonban a magyar cégek jelentős részének igen felemás ezzel kapcsolatban a helyzete, mivel az ő hiteleik törlesztőrészletei is megnőhetnek.

A svájci frank emelkedése várhatóan még hónapokig tart – mondta Suppan Gergely, a Takarékban elemzője. A szakértő szerint a jelenség nem meglepő, hiszen a Svájci gazdaság jelentősen túlteljesíti az eurózónát és ezzel párhuzamosan az ország jegybankja is úgy döntött, hogy lemond az árfolyamot a korábbiakban stabilizáló intervencióról. A hazai devizahiteleseknek tehát nehéz hónapokra kell felkészülniük, főképp, mivel a forint kettős szorításban van. Nem csak a frank euróval és más devizákkal szembeni erősödését kell elszenvednie, hanem a régiós devizák gyengélkedését is.

Suppan Gergely úgy látja, bár kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy megkérdőjeleződik a hazai gazdaság stabilitása. A Takarékbank szakértője hozzátette: az exportőröknek ugyan elvileg segít a gyengébb forint, de valójában az ő helyzetüket a németországi konjunkúra, valamint az euró más devizákhoz való viszonya határozza meg, tehát a jelenlegi árfolyam nem sokat lendít raktuk. Az elemző úgy látja, ha az árfolyam mozgása változatlan marad, akkor a Magyar Nemzeti Banknak előbb-utóbb politikájával ellentétesen lépve emelnie kell az alapkamatot a hazai deviza védelmében. Suppan Gergely úgy látja, a régiós devizák, így a forint helyzete középtávon stabilizálódhat.

sváci frank frankhitelesek OTP
Kapcsolódó cikkek