Pénz- és tőkepiac

Ömlik a pénz az alapokba

Az ingatag tőkepiaci hangulat ellenére sem vesztették el lelkesedésüket a befektetők

Miközben májusban a tőkepiacokra nehéz napok köszöntöttek, a befektetési alapok piacán tovább folytatódott az elmúlt fél évben tapasztalt nagyarányú tőkebeáramlás – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből. E szerint az elmúlt hónapban ismét jelentős, közel 60 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. A nemzetközi tőkepiacok idegessége ugyanakkor a részvény- és a hazai állampapírpiacon, valamint a forint árfolyamán is nyomot hagyott, így összességében az alapok is negatív hozammal zárták a hónapot. A tőkebeáramlás elsősorban újfent a lakossági befektetőknek volt köszönhető, de érkezett friss tőke az intézményi befektetőktől is.

„A görög válság megtépázta a tőkepiacokat, ennek hatása alól a befektetési alapok sem vonhatták ki magukat. A biztonságot jelentő likviditási és pénzpiaci alapokba azonban tovább folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás” – magyarázta a folyamatokat Temmel András, a Bamosz főtitkára.

A befektetési alapok rangsorait itt találhatja

Az előző hónapok kedvenceinek számító pénzpiaci és rövid kötvény-, illetve a részvényalapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlan- és garantált alapok teljesítettek a legjobban. A májusi 1,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a Bamosz-tagok 422 hazai befektetési alapban összesen 3470 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyílt végű értékpapíralapok: az összvagyon többségét (63 százalékát) ezek adják, és az ilyen típusú termékekben kezelt májusban az átlagnál kicsivel gyorsabban, 1,5 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 37,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a tőkepiacok zuhanásának jelentős negatív hatása viszont hatmilliárd forinttal csökkentette a befektetések értékét. A pénzpiaci alapok vagyona májusban valamivel gyorsabban bővült. Összesen 36,4 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 11,8 milliárd forint hozamot termeltek, ez 3,7 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1365 milliárd forint volt.

Emellett február óta folyamatos bővülés tapasztalható a garantált alapok piacán. A tavaly decemberben elkezdődött pozitív folyamat egy teljes év csökkenése után már jelezte a változást, az utóbbi négy hónapban pedig már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba. A vagyon májusban 0,1 százalékkal nőtt, ez elsősorban 2,1 milliárd forint friss tőke hatása, a piaci teljesítmény ugyanakkor 1,7 milliárddal csökkentette az alapok vagyonát.

A nemzetközi részvénypiacok esése, a görög válság soron következő felvonása a részvényalapok hozamait is lehúzta, és ezzel némi tőkekivonás is járt. Az elmúlt hónapban közel egymilliárd forintot vontak ki a nyilvános részvényalapokból, és a piaci teljesítmény is csaknem 13 milliárd forint veszteséget eredményezett, a vagyon így 3,7 százalékkal csökkent. Majdnem egy év óta először esett a kötvényalapok vagyona: a 27 alap 1,9 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka részben a korábbi hónapok sikertermékének számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása, részben pedig a hazai állampapírpiacot is lehúzó tőkepiaci visszaesés.

Az ingatlanalapok vagyona májusban, ahogy az már az utóbbi fél évben megszokottá vált, ismét az átlagnál gyorsabban nőtt. Jelentős, 11,5 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 2,8 milliárd forint hozamot is termeltek.

részvényalapok kötvényalapok garantált alapok befektetési alapok BAMOSZ temmel andrás
Kapcsolódó cikkek