Pénz- és tőkepiac

Őrzik pozícióikat a takarékok

Az integrált takarékok erősítették pozíciójukat a hazai bankrendszerben, hiszen mind betét- és hitelállományuk, mind saját tőkéjük növekedett 2009-ben – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az integráció az első negyedév végén 113 takarékszövetkezeti, és két banki tagot számlált, összesített mérlegfőösszege pedig az első negyedév végén 1327,5 milliárd forintot ért el.

Varga Antal kiemelte: annak ellenére, hogy a takarékok nem, illetve korlátozott mértékben szálltak be az elmúlt időszak agresszív forrásgyűjtő versenyébe, tartani tudták a piaci pozícióikat, amely a nagyon komoly mértékű vidéki beágyazottságot támasztja alá.

Ami pedig a hiteloldalt illeti: a szektor a Széchenyi Kártya értékesítésében az elmúlt néhány hónapban piacvezető pozíciót szerzett, és a saját fejlesztésű, az agráriumban érdekelt vállalkozóknak szóló Gazdakártya is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az ügyvezető igazgató leszögezte: a takarékok tőkehelyzete stabil, a szektor saját tőkéje 10 százalékkal növekedett 2009-ben, és az integráció minden egyes tagja bőven teljesíti a 250 millió forintos, minimális tőkére vonatkozó előírást.

takarékszövetkezetek hitel betét
Kapcsolódó cikkek