Pénz- és tőkepiac

Vb-lázban ég a Wall Street - A bikák optimisták

A labdarúgó világbajnokság a múlt héten megkezdődött, és öt kontinens 32 csapata mérkőzik meg egymással a trófeáért. A pályán zajló harc emlékeztet a Wall Street-en egy hónapja tartó küzdelemre.

Szerző: Tradenet Global

A rossz európai hírek, Spanyolország leminősítése és a Görögország fizetésképtelenné válása fölötti aggodalmak húzták lejjebb a piacot. Azonban Kína 50%-os exportnövekedésről számolt be, Ausztrália növekvő foglalkoztatottságot regisztrált, a Japán gazdaság az első negyedévben 5% évesített növekedést produkált, így a részvények emelkedni tudtak. Ez a tény azt mutatja, hogy a globális gazdaságról kirajzolódó kép mérvadóbb, mint a helyi hírek.

Az amerikai piac részvényei a múlt héten 2.5%-ot emelkedtek, ami március óta a legjobb eredmény. Az S&P500 védelmi vonala még mindig 1040 ponton van. A medvék megpróbálták megtörni a bikák ellenállását, és harmadszorra már hazafutást bevinni egyelőre nem sok sikerrel.

A részvények pénteken emelkedni tudtak. A Dow Jones 0.38%-ot, az S&P500 index 0.44%-ot, a NASDAQ pedig 1.12%-ot drágult, heti teljesítményik sorban 2.81%, 2.51% és 1.10%. A forgalom csupán 1.04 milliárd volt a NYSE-n.

Az erők egyensúlya nyilvánvaló. 1105 pont fölött a bikák bebizonyítják, hogy ők vannak nyeregben, 1040 pont alatt a medvék visszavonulásra kényszerítik a bikákat.

Az EMA200 – ami a bikák területét alulról, a medvékét pedig felülről határolja – ezen a héten is fontos szerepet kap. A részvények, amik 2009 júliusa óta folyamatosan e szint fölött kereskedtek, május végén megtörték a kialakult trendet, és újra a medvék területére küldték az indexet. A piac valószínűleg visszatér, hogy 1100 pont körül újra tesztelhesse ezt a szintet.

S&P 500 (SPY)

A a múlt hetet pozitív hangulatban zárta. A pénteki emelkedés azért is elismerésre méltó, mert a gyenge kiskereskedelmi forgalmak ellenére történt. Az elmúlt hetek drámai emelkedései és zuhanásai a 2008 végi, 2009 eleji piacokra emlékeztetnek. A piac nem volt messze attól a ponttól, ahol három hete is tartózkodott. Ez egy jel arra, hogy a helyzet nem olyan rossz, mint a pénzügyi válság idején volt. Persze vannak fontos kérdések, például hogy hogyan fogja az amerikai gazdaság a magas munkanélküliséget, és az európai lassulást kezelni. A jelenlegi körülmények között azonban a piac még így is képes lehet északnak fordulni.

Folytatódik a küzdelem az éves mélypontért. Az SPY ETF jelenleg 104.38 ponton áll. Elképzelhető, hogy az index e szint alá hanyatlik, és a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trend veszélybe kerül. A bikák azonban optimisták. Az éves 104.50-es mélypont még mindig támaszul szolgált, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index by 0.44%-ot erősödve zárt 1092 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A küzdelem a 2009-2010 egyik legerősebb szektorában, a technológiai szektorban egyre élesedik. A harc az EMA200-ért folyik, ami még emelkedik, de egyre kisebb szögben. Az index pénteken második napja zárt e fontos mozgóátlag fölött, és lehet, hogy e szint körül fog ingadozni egy ideig. A technológiai index az év eleje óta felülteljesítette a piacot, és az S&P500-zal ellentétben még most sem érte el éves mélypontját, mely 42 pont körül található.

Az index 1.12% emelkedéssel zárt 2244 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Miután a chipszektor három napig sorozatban az EMA200 indikátor 339.65-ös értéke alatt zárt, a bikák újra e fontos szint fölé emelték az indexet az elmúlt két nap erősödése nyomán. Az elmúlt hetekben a szektor többször is megjárta a 330-as szinteket, ahol a vevők várakoznak. Amennyiben ez a szint elesne, a szektor következő csatája valószínűleg a 310-es éves mélypont környezetében lenne.

A szektor 1.40%-ot erősödve 350 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor csütörtökön és pénteken jelentősen emelkedett. A Goldman Sachs (GS $135.64 +1.40%) csütörtökön egyéves mélypontra esett a piac emelkedése ellenére. A részvényen rossz hangulat uralkodik a folyamatos perelések miatt.

Az index 0.02% mozgással 48.93 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotech szektor ismét megmutatja értékét. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot. Mostanra a legtöbb szektor az EMA200 alá került, de a biotechnológia ágazat még mindig tartja ezt a szintet. Ám a csata közepén vagyunk. A szektor idén még nem volt az EMA200 alatt, aminek jelenlegi értéke 1015.38 pont. Ez kulcsfontosságú szint. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után.

A szektor 1.76% emelkedéssel zárt 1068 ponton.


vb Dow Jones világbajnokság futball spy Nasdaq EMA200 ETF
Kapcsolódó cikkek