Pénz- és tőkepiac

A medvék célja a Fej és Vállak érvényesítése

A csütörtöki kereskedés elején a több frontról érkező jó gyorsjelentések tolták feljebb a piacot. Szökési rés jött létre, és a piac egyenletesen menetelt, mielőtt a délutáni kereskedés során a nyereségek egy része elveszett volna. A jó hangulatot a pozitív európai ipari termelési adat, továbbá a Caterpillar (CAT +1.69%), a 3M (MMM +2.98%) és a UPS (UPS +5.23%) jó jelentése is segítette.

Szerző: Tradenet Global

A kereskedés zárása után csalódást keltő jelentéseket adott ki az Amazon (AMZN +2.25%) és a SanDisk (SNDK +2.33%) is. A zárás után az Amazon -10.89%-ot, a SanDisk pedig –7.47%-ot esett.

Közel két hete nem láttunk ilyen erős napot, mint a csütörtökit. A légikiszolgáló- és az ingatlanszektor vezették a piacot +4.3%-os és +4.23%-os hozamukkal.

A Dow Jones (10322 pont) +1.99%-ot, az S&P500 index (1094 pont) +2.25%-ot, a NASDAQ (2246 pont) pedig +2.61%-ot drágult. A NYSE forgalma még mindig átlag alatti, 1.18 milliárd volt.

Pénteken a piac az európai banki adatokra vár, amik keleti parti idő szerint 12 órakor jelennek meg, az európai zárás után. A kereskedés valószínűleg határozatlan lesz, még ha előtte ki is szivárognak adatok. Még úgy is ilyen kereskedésre számíthatunk, hogy a piac reagál az Amazon és a SanDisk jelentésére, és jelenteni fog a MacDonald’s (MCD), a Verizon (VZ), a Honeywell (HON), a Kimberley Clark (KMB), és a Schlumberger (SLB) is.

Az olaj 3%-os emelkedéssel 79 dolláron zárt hordónként. Eközben a nemrég kifejlődött trópusi hurrikán, a Bonnie máris befolyásolja az energia szektort, hiszen már a Mexikói öbölnél tart.
 
S&P 500 (SPY)

Az S&P 500 index nagyot ugrott csütörtökön. Egész nap csak emelkedett, ahogy az elmúlt évben már-már szokásává vált. Úgy látszott, semmi sem akadályozhatja meg a piacot, hogy napi csúcsán zárjon. Aztán pletykák kezdtek terjedni, hogy a Tőzsdefelügyelet alaposabban is megvizsgálná a csaló Goldman Sachs-et, és ennek hatására a bank részvénye az utolsó pillanatokban 2%-ot veszített megemelkedett forgalom mellett. A zárásra az index némileg veszített erejéből.

Az év eleje óta formálódó Fej és Vállak alakzat érvénytelenítéséhez a piacnak 113.20 pont fölé kell emelkednie. A mintát kiütni szándékozó bikák első célja az árfolyam EMA200 fölött tartása lenne. Az elmúlt két hétben ezek a kísérletek sorra elbuktak, tegnap pedig a piac pontosan ezen a mozgóátlagon zárt. A következő jelentős ellenállási szint 110.10 pontnál található.

A medvék célja ezzel szemben a Fej és Vállak minta érvényesítése. Ehhez a piacot 104 pont alá kellene nyomni néhány napra. A medvéknek számos lehetőségük volt erre az euró esésének időszakában, de valamilyen oknál fogva nem tudták ezt végrehajtani.

Az index +2.25% mozgással zárt 1094 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq az Apple (AAPL +1.88%) és a Qualcomm (QCOM +8.16%) vállalatokhoz hasonló vezető vállalatok emelkedésének hatását élvezte. A piaccal ellentétben a Nasdaq képes volt kitörni egy újabb kéthetes csúcsra, és úgy látszik, folytatni fogja ezt a mozgását. A Nasdaq pillanatnyilag az összes fontos mozgóátlag fölött kereskedik – rövid-, közép- és hosszú távúak fölött egyaránt.

Az index +2.61% mozgással zárt 2246 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A pár napja már gyengélkedő félvezető szektor végre sebességet váltott, és a csütörtöki kereskedés folyamán vezette a piacot. Az ágazat még mindig nem érte el a két héttel ezelőtti 370-es csúcsát, ami a bikák első célja lehet. Az EMA200 támaszul szolgálhat a gyengélkedés során 343 pont környékén.

A szektor +3.28% mozgással 362.66 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Tegnap a bankszektor hatodik napja tartó eséséről írtunk. A csütörtöki kereskedésben a szektor azonban megmutatta erejét, és 46 pontos támaszát felhasználva indult száguldásnak. A bikák első célja az lehet, hogy az EMA200, vagyis 48 pont fölé emeljék az indexet, ahonnan majd lerohanhatják a két héttel ezelőtti csúcs 51 pontos értékét.

Első támasz: 44 pont

Az index +3.90% mozgással 47.64 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A szerdán az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya csütörtökön is segített a piac emelésében. A bikák át akarják törni a két héttel ezelőtti 1050-es csúcsot. Támasz 1000 pontnál található, a bika gyertyák aljánál.

A szektor +1.74% mozgással 1036 ponton zárt.

medvék Dow Jones Apple S&P spy Nasdaq EMA200
Kapcsolódó cikkek