Pénz- és tőkepiac

Az olajszivárgás megállítása jó hangulatot adhat a tőzsdéknek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 80,15 pontos emelkedéssel, 22.918,34 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,35 százalékkal erősödött.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, hogy valamennyire érezteti majd hatását a budapesti piacon is a BP olajtársaság csütörtöki közlése, miszerint sikerült megállítani az olaj szivárgását a Mexikói-öbölben. A hét utolsó napján ez teremthet egy kis jó hangulatot a világban.

A Concorde elemzője szerint ez azonban vélhetően nem lesz elég ahhoz, hogy a nyári pangó piacon a jelenlegi szinteken ellenállásokat törjenek át a részvényárfolyamok. A múlt heti emelkedést követően mostanra fontos ellenállások jelentkeztek a külföldi és a belföldi piacon is. Ilyen esetekben lendület kell a piacnak ahhoz, hogy áttörje az ellenállásokat.

Friss részvény- és devizapiaci adatok itt

A nap folyamán a General Electric vagy a Bank of America délután érkező eredményei tudják majd megmozgatni az árfolyamokat. Ugyanakkor pénteken 15.55-kor teszi közzé az amerikai fogyasztók júliusi hangulatindexének előzetes adatait a Michigan egyetem, ami szintén piacbefolyásoló lesz.

A CIB Bank várakozásai szerint az amerikai tőzsdék csütörtöki, nap végi emelkedése megadhatja a kedvet a pozitív európai nyitáshoz. Az irány viszont minden bizonnyal délután dől el, amikor közzéteszik a Michigan egyetem fogyasztói bizalmi indexét, illetve banki és a GE eredményeket közölnek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,20 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 22.838,19 ponton zárt csütörtökön.

olajszivárgás index BUX
Kapcsolódó cikkek