Pénz- és tőkepiac

Bankadó: mennyit kell fizetni a takarékoknak? Nem tudják

A tegnap elfogadott bankadót is szabályozó salátatörvény szerint a kormány a bankadót a hitelintézetek tavaly év végi módosított mérlegfőösszegére veti ki - 50 milliárdos adóalapig 0,15, az afeletti részre pedig 0,5 százalékos mértékkel - derül ki Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatójának közleményéből.

Azt, hogy ez alapján a takarékoknak pontosan mennyit kell fizetniük, egyelőre még nem tudjuk megmondani, hiszen az adóalap a módosított mérlegfőösszeg lesz, a sávozás pedig ehhez kapcsolódik majd - áll az OTSZ közleményében.

Előzetes számításaink szerint ugyanakkor ez kevesebb lesz, mint két milliárd forint, amely - az eredeti hat milliárd forinthoz képest, a szektor működését, üzletpolitikáját, és eredményeit tekintve -  még elviselhető teher.

Csak egy példa erre: az OTSZ tagszervezeteinek a több mint 1600 fiókos hálózata teljes országos lefedettséget jelent, amely biztosítja a kisebb településeken élők pénzügyi szolgáltatását is.

A kisfiókok működési költséghányada ugyanakkor sokkal rosszabb, nem véletlen, hogy a korábban tervezett kedvezmény határaként meghatározott 4000 fő alatti településeken összesen 50, az OTSZ tagszervezetein kívüli kereskedelmi banki fiók van (az OTSZ tagszervezetinek viszont mintegy ezer) pedig ők is nyithatnának kistelepüléseken is. Emellett a takarékok működési modellje, üzletpolitikája, és eredményei is eltérnek a kereskedelmi bankokéitól, mindezek alapján összességében a hitelintézetek körében fizetendő bankadó mértékét az OTSZ arányosnak tartja.

Országos Takarékszövetkezeti Szövetség OTSZ bankadó
Kapcsolódó cikkek