Pénz- és tőkepiac

Fekete félév - Tovább csúszik a lejtőn a piac

A részvények majdhogynem válogatás nélküli kiöntése a piacra méltón zárta 2010 első felét. Hiába is lelkendeztünk januárban, a befektetők az első félévet komoly veszteséggel és a közeli jövő miatti aggodalommal zárták.

Szerző: Tradenet Global

A piac gyengélkedik, és tovább csúszik a lejtőn, bár néha itt-ott vannak optimista hírek. Ilyen például az európai bankok pénzügyi helytállása, akik már több mint félmilliárd eurót fizettek vissza az Európai Központi Banknak; vagy ilyen a Ford bejelentése, hogy adósságaikat sikerült 4 milliárd dollárra csökkenteniük. Mindezek ellenére a befektetők inkább a rossz hírekre figyeltek, például a gyenge magánszektorbeli foglalkoztatottsági növekedésre, és ez meghatározta a piac irányát szerdán.

A részvénypiac a pénzügyi válság óta a legrosszabb második negyedévét zárta. Az S&P500 11.9%-ot, a Dow Jones 10%-o zuhant. Mindkét index 2010-es mélypontra ért. A befektetők a negyedév legnagyobb részét azon való meditálással töltötték, hogy vajon a gazdaság a felépülés útját járja-e. Az elemzők szerint igen, de a befektetők szerint nehéz út áll előttünk.

Az indexek szerdán alacsonyabban végeztek. A Dow Jones 0.98%-kal került 9774 pontra. Az S&P500 index 1.01%-kal 1031 pontra, a NASDAQ pedig 1.21%-kal 2019 pontra került. A forgalom 1.42 milliárd volt a NYSE-n.

A Tesla (TSLA $23.83 -0.25%) továbbra is izgatja a befektetőket, miután két napja rivaldafénybe került, bár az elektromos autókat gyártó cég részvényeire csökkent a kereslet délután, és a részvény kissé lejjebb került. Korábban a papír 27%-ot száguldott, és 30.42-nél rekordot állított fel, ezután a gyorsan reagáló kereskedők kivették profitjaikat, és a részvény 23.83-on végzett, ami még így is 40%-kal magasabb, mint az első kibocsátási ár 17 dolláron.

A Tesla jó eredménye az elmúlt két napban lenyűgözőnek mondható a jelenlegi volatilis piaci körülmények között, ahol más frissen kibocsátott részvény felől nem jött semmi jó hír.

Az elemzők szerint az emelkedést elsősorban a cég jövőbeli növekedéséről szóló spekulációk fűtötték. A papír a következő napokban is volatilis maradhat, kitűnő lehetőségeket adva a napi kereskedőknek.

Jövő hét forgalmasnak ígérkezik a Tradenet iskola életében, Mr. Meir Barak -a Tradenet nemzetközi iskolacsoport alapítója- újra Budapestre látogat. Az előző konferencia sikerére való tekintettel folytatódik az előadássorozat a Világgazdaság támogatásával és a mai napig kereskedő tőzsdeguru újabb tippeket és trükköket oszt majd meg az érdeklődőkkel arról, hogyan is lehet sikeres kereskedővé válni a tőzsdén. További információ a lehetőségről itt.

S&P 500 (SPY)

A piac a nap nagy részét enyhe emelkedésben történő cikkcakkozással töltötte. Viszont az utolsó órában a piac élesen esni kezdett, és újabb veszteséges nap rajzolódott ki. Így az elmúlt nyolc kereskedési napból hét piros nap volt.

A piac 3%-ot esett kedden, és tegnap ezt próbálta kissé korrigálni enyhe pluszaival. A nap elején a pénzügyi szektor volt a húzóerő, mert a bankok annak a hírnek a hatásaira reagáltak, mely szerint a bankokat valószínűleg hátrányosan érintő pénzügyi reformtervezet kongresszusi elfogadásával valami gond van. Jó hír volt az is, hogy az Európai Központi Bank bejelentése szerint csökkenő igényt regisztráltak az európai bankok részéről, ami azok jó pénzügyi állapotára utal.

A nap végi esés előtt a Wall Street hangulata jónak tűnt, főleg a keddi zuhanáshoz képest. A javulás azonban mérsékelt volt a gyenge ADP magánszektorbeli foglalkoztatottsági adat után. A gazdaság mindössze 13 ezer állással bővült, ami a várt érték negyede. A kereskedés végén a piac zuhant, és a medvék rajta hagyták kézjegyüket a második negyedéven.

Az index 1.01% mozgással zárt 1031 ponton, vagyis a sokat emlegetett nyakvonal letörni látszik.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq újra lejjebb került. Az Apple részvény 6.7%-ot, a SanDisk 20%-ot, a NetApp (NTAP) 14.6%-ot, a Salesforce (CRM) pedig 14%-ot erősödött a második negyedévben.

A negyedév vesztes részvényei között volt a NVIDIA (NVDA) –40%-kal, az Adobe (ADBE), -26%-kal, és a CISCO (CSCO) is a maga -20%-ával.

Az index 1.21% mozgással zárt 2109 ponton.
 
Félvezetők ($SOX)

A chip index már második napja tartózkodik az EMA200 alatt, de míg a többi index az éves mélyponthoz közel zárt, ez az ágazat még 10%-nyira van tőle. Ahhoz, hogy a szektor ne kövesse az indexek mélyrepülését, muszáj a 326-os szint felett maradnia. A szektor 1.59% eséssel 332.30 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is a múlt hétfői hullócsillag gyertya hatása alatt van, amit a piac az 50 napos mozgóátlagon rajzolt 50-es szintnél. A Tradenet kereskedői már ezen a szinten megnyitották short pozíciójukat, ami az óta 8%-ot profitált.

Az ágazat a 200 napos EMA alá került. A legközelebbi támasz 46 pontnál található, és ha ez elesik, a bankok is tesztelik 2010 mélypontjait.

Az index 1.54% mozgással 46.12 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor lemaradt a piactól. Még mindig igaz azonban, hogy az év eleje óta ez az egyik legerősebb szektor és még mindig pozitív a hozama, továbbá még nem törte le a bika- és medve országot elválasztó EMA200-at.

A következő támasz az 1000 pontos lélektani szint.

A szektor 1.33% mozgással 1023 ponton zárt.

S&P500 Dow Jones negyedév Meir Barak Európai Központi Bank veszteség konferencia tradenet részvénypiac Tesla
Kapcsolódó cikkek