Pénz- és tőkepiac

Fundamentális vagy technikai elemzés?

Melyik módszer a helyes? Ez az ősrégi vita azóta létezik, amióta az első elemző két pont között meghúzott egy vonalat, így létrehozva az első grafikont. A vita lényege tulajdonképpen az, hogy egy részvénybe történő belépést vajon a vállalat teljesítménye (például a vállalati mérlegjelentés) határozza-e meg, vagy kizárólag a részvény ármozgása alapján hozzuk meg kereskedési döntésünket.

A különbségek a következők:

Az intézményi befektető, kereskedő az, aki annak reményében száll be egy pozícióba, hogy az árváltozást a vállalat teljesítménye határozza majd meg. Például: a vállalati eladások forgalma, nyereség, kereslet a vállalat termékei iránt, cash flow stb. Ezen befektetők legalapvetőbb eszköze a vállalati mérleg alakulása, ajánlások, újságcikkek, kisebb pletykák. Az intézményi befektetők az egész gazdaságban érdekeltek, vizsgálják a jegybanki alapkamatot, illetve próbálkoznak annak alakításával is. Az intézményi befektetők egy csomag vásárlásával általában hosszútávra terveznek. A befektetők nem a rövid távú haszonban bíznak.

A technikai elemzők szerint egy részvény árának a változása már azáltal is látható, hogy ránéznek a grafikonra. Őket nem érdeklik a vállalat és egyéb vállalattal kapcsolatos információ; mindössze a részvény árának alakulása. A technikai elemző mindössze három alapvető dolgot vizsgál.

Az első a részvény árának változása, melynek segítségével felméri a piaci erőviszonyokat, illetve a részvény ára tükrözi az összes fundamentális adatot. A második: figyelik, hogyan mozog a részvény ára a meglévő trendhez viszonyítva, melyből az irány folytatását tudják kiszámítani. A harmadik dolog, mely nagy fontossággal bír: a történelem ismétli önmagát. A technikai elemzők immár száz éve figyelik a grafikonokat. Ezen hosszú évek alatt többször fordult elő hasonló esemény, ezért hisznek a ismétlődő helyzetekben, azok megfigyelésében, valamint abban hogy a különböző áralakzatokból ki lehet olvasni a tömeg aktuális hangulatát.

Eredmények, konklúzió:
A történelem már bebizonyította hogy a technikai elemzés egy hajszállal jobb, mint riválisa. Arról nem is beszélve, hogy a technikai elemzés elsajátításához nem kell képzett közgazdásznak lennie, míg a fundamentális adatok alapján való befektetéshez igen nagy gazdasági felkészültség szükségeltetik.

A legnagyobb piaci mozzanatok akkor következtek be, amikor a fundamentális adatok semmilyen jelet nem mutattak egy szignifikáns változásra. A nagy piaci fluktuációk számottevő hányada a technikai elemzés segítségével előre látható volt.

Arról nem is beszélve, hogy a rövid távú kereskedés biztonságosabb, hiszen ki tudna válaszolni arra a kérdésre, hogy mit fog tenni 2-3 év múlva eben a pillanatban? Viszont ha ezt az időszakot lerövidítem 10 percre… erre már könnyebb választ adni, nem igaz?

Szintén megemlíteném a megfelelő hozam kockázat arány és helyes pozíció menedzselés használatával kevesebb tőke kockáztatásával – mely elveket a Tradenetnél részletesen tanítunk – hosszú távon magasabb hozamra tehetnek szert a rövidtávra játszó technikai kereskedők.

Elakadunk, megbotlunk, várakozunk és találkozunk valakivel aki segíthet nekünk talpra állni, vagy megyünk tovább a "jónak vélt", de hibás úton. Minden kereskedő életében eljön az a pillanat, amikor egy nála tapasztaltabbtól várja az útmutatást, hogyan és merre tovább. Ön abban a szerencsés helyzetben van, hogy most személyesen is találkozhat egy guruval, a wall street gurujával, Mr. Meir Barakkal.

Mr. Meir Barak most Budapestre érkezik és július 8-án a Hilton Westendben tart ismét előadást a sikeres kereskedővé válás lépéseiről, és osztja meg közönségével több mint egy évtizedes tapasztalatait és hosszú évek alatt szerzett tudását.

Mr. Meir Barak: “Tippek és Trükkök: Hogyan váljunk sikeres kereskedővé a Tőzsdén?” című Konferencia (Az előadás magyar felirattal lesz)

befektetési guru tradenet global technikai elemzés Meir Barak cash flow fundalentális elemzés Wall Street
Kapcsolódó cikkek