Pénz- és tőkepiac

Hatmilliárdért eladták a Netrisk.hu többségét

Az Enterprise Investors (EI), Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magántőke- és kockázati tőkealap-kezelő vállalata ma bejelentette első magyarországi befektetését. Az Enterprise Investors magántőke alapja, a Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) mintegy 6,4 milliárd Ft-ért (23 millió euróért) irányító többséget vásárol a Netrisk.hu-ban, Magyarország piacvezető online biztosítási vállalatában. A Világgazdaság információja szerint a társaság 80 százaléka került a befektetőkhöz.

A tranzakciót bejelentő sajtótájékoztatón Dariusz Prończuk, az Enterprise Investors (EI) ügyvezető partnere és igazgatósági tagja elmondta, hogy az EI immár 4 éve van jelen Magyarországon, bár az elmúlt időszakot amolyan elméleti tevékenységgel, az ország és a lehetőségek felmérésével, illetve vizsgálatával töltötte. Az első magyarországi befektetéshez 3 év szakmai munka kellett, melynek eredményeképpen a társaság többségi – a Világgazdaság információi szerint 80 százaléknyi – tulajdont szerzett a Netrisk.hu független biztosításközvetítő internetes portál működtetőjében 23 millió euró értékben, mely hozzávetőleg 6,4 milliárd forintnak felel meg. Prończuk elmondta, hogy az EI-t is meglepetésként érte, hogy ők hajthatták végre az eddigi legnagyobb, internetes kiskereskedelemmel foglalkozó felvásárlást Magyarországon. Az ügyvezető partner elmondta, hogy a Netrisk.hu alapítója a cég kisebbségi tulajdonosa marad, valamint továbbra is szerepet vállal a társaság működtetésében.

“Az Enterprise Investors már egy ideje kereste az ígéretes befektetési lehetőségeket Magyarországon. Örömünkre szolgál, hogy a kiválóan teljesítő Netrisk.hu-ban megtaláltuk a partnert első magyar befektetésünkhöz. A vállalat hatékony üzleti modellel rendelkezik, és egyértelmű piacvezető. A közelmúltban a cég menedzsmentje bebizonyította: tudja, hogyan növelje kimagasló mértékben elégedett ügyfelei számát azzal, hogy értéket teremt számukra és ezzel a vállalat is növekedik. A jövőben is keresni fogjuk azokat a magyar cégeket, melyek nemcsak magántőkét, vagy kockázati tőkét szeretnének bevonni, de egy olyan megbízható partnert kívánnak elnyeri maguknak, mely 20 éves tapasztalattal rendelkezik a sikeres üzletfejlesztés és a kimagasló vállalati teljesítmény terén” – mondta Dariusz Prończuk.

Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója elmondta, hogy a Netrisket kiváló befektetésnek gondolják, hiszen a vállalatnak számos olyan aspektusa van, ami vonzóvá teszi egy magántőke befektető számára. Ezt a vezető a Netrisk utóbbi 3 évben produkált folyamatos  – mind ügyfélszámban, mind árbevételben mutatott – növekedésével támasztotta alá. Tüske Tamás szerint a biztosításközvetítő eredményeit nem befolyásolta az elmúlt időszakban az ország gazdasági helyzete sem.


Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója beszámolt róla, hogy nem ők akartak befektetőt találni, igazság szerint még válogathattak is a "kérők" között. Haraszti szerint a Netrisk további regionális növekedését az Enterprise Investors Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában fenntartott irodái is segíthetik. Hozzátette: az 1994-ben alakult egykori családi vállalkozás így régiós nagyvállalattá fejlődhet.

Netrisk.hu

A Netrisk.hu Magyarország első számú, független biztosításközvetítő internetes portálját működteti. A cég elsősorban vagyonbiztosítások széles skáláját kínálja ügyfeleinek, így kötelező felelősségbiztosítást, CASCO-t, valamint lakás- és utasbiztosítást. A vállalatot a cég társalapítója és jelenlegi ügyvezető igazgatója, Haraszti Zsolt hozta létre 1994-ben. A Netrisk.hu 2001-ben Magyarországon elsőként tette lehetővé a biztosítások összehasonlítását és megkötését az interneten. Bár azóta több hasonló szolgáltatást kínáló cég is megjelent a magyar piacon, a vállalat nemcsak megőrizte piacvezető pozícióját az on-line biztosításközvetítésben, hanem – hasonlóan az előző évhez – részesedése is tovább nőtt. A Netrisk.hu jelenleg 770.000 regisztrált felhasználóval rendelkezik. Tavaly novemberben az autósok több mint fele az interneten választott új kötelező biztosítást – közülük 310 ezren az első számú biztosításközvetítő portálon keresztül.

Haraszti Zsolt Tüske Tamás Enterprise Investors kockázati tőke Netrisk.hu magántőke
Kapcsolódó cikkek